”Eroarea” Microsoft care te-ar putea costa scump: dacă ai un PC cu Windows 10 sau 11, trebuie să știi asta

”Eroarea” Microsoft care te-ar putea costa scump: dacă ai un PC cu Windows 10 sau 11, trebuie să știi asta

Încă de pe vremea la Windows 8, Microsoft a implementat un mecanism prietenos pentru a-ți restaura PC-ul la setările din fabrică, în cazul în care decizi să-l vinzi și vrei să-ți ștergi toate datele personale. Nu merge bine, nici măcar în Windows 10 sau 11.

În cazul în care ai un sistem cu Windows 10 sau Windows 11 și te gândești să-l vinzi, preferabil fără datele tale personale, ai face bine să nu ai încredere în instrumentele pe care ți le pune Microsoft la dispoziție pentru a-ți atinge scopul. Nu de alta, dar s-ar putea să te păcălești, iar imaginile sau documentele menite doar pentru ochii tăi să cadă în mâna unui străin.

Microsoft recunoaște problema din Windows, dacă te ajută cu ceva

Pe pagina de suport a Microsoft, compania americană recunoaște că ”Fișierele sincronizate din OneDrive s-ar putea să nu fie șterse când alegi ”Remove Everything” (Șterge tot) în procesul de restaurare al PC-ului”. Cu alte cuvinte, PC-ul tău cu Windows 10 sau Windows 11 refuză să șteargă tot.

Compania insistă pe faptul că ”Atunci când restaurezi un sistem cu Windows ce are aplicații cu directoare proprii de date, precum OneDrive sau OneDrive for Business, fișiere care au fost descărcate sau sincronizate local din OneDrive s-ar putea să nu fie șterse dacă selectezi opțiunea ”Remove Everything”(Șterge tot)”.

În contextul în care Microsoft a forțat destul de mult nota cu OneDrive în ultimii ani și ți-a făcut foarte dificilă viața dacă vrei să îl elimini din Windows, foarte mulți utilizator de PC-uri au devenit utilizatori ai cloud-ului creat de gigantul din Redmond. Acum, au de suferit. Nici măcar nu contează dacă îți vinzi PC-ul sau îl dai unui alt membru al familiei, datele tale nu sunt în siguranță.

Singura soluție descoperită momentan la această vulnerabilitate din Windows este să fii foarte atent înainte să-ți restaurezi PC-ul și să ieși din contul de OneDrive. Să optezi pentru Sign out și Unlink, prin intermediul utilitarului omonim din dreapta jos, de lângă ceas.

Citește și: