13 feb. 2022 | 11:00

Windows 10, pe ultima sută de metri: când te forțează Microsoft să treci la Windows 11

ACTUALITATE
Windows 10, pe ultima sută de metri: când te forțează Microsoft să treci la Windows 11

La fiecare câțiva ani, Microsoft anunță că încetează să mai ofere suport tehnic, actualizări sau mentenanță pentru un sistem de operare folosit de zeci de milioane de utilizatori în fiecare colț al mapamondului. A venit rândul Windows 10 să aibă acest deznodământ.

Windows 11 are deja mai bine de jumătate de an de când este disponibil în mod oficial pe sistemele utilizatorilor. Se găsesc deja laptopuri preinstalat cu el în magazine, iar Microsoft s-a dat deja peste cap, ca de fiecare dată, să forțeze utilizatorii de Windows 10 să migreze. În mod previzibil, poți opta să nu faci asta și să mai ții cu dinții de ”vechiul” sistem de operare de la Microsoft. În curând, însă, va fi o idee proastă.

Windows 10, pe final de carieră

Pentru a te ține la curent cu perioadele în care va mai continua să ofere actualizări, Microsoft actualizează în mod regulată o pagină web intitulată ciclul de viață. De curând, respectivul website tocmai a câștigat o secțiune dedicată Windows 10, în toate iterațiile sale, Home, Pro, Enterprise și Education.

Ar fi bine să renunți la Windows 10 până la data de 14 octombrie 2025, la aproximativ 10 ani de la lansarea primei versiuni a îndrăgitului sistem de operare al gigantului din Redmond. Începând cu acea dată, toate versiunile de Windows 10 pentru PC-uri obișnuite vor înceta să mai beneficieze de actualizări de securitate. Cu alte cuvinte, vor deveni vulnerabile la o serie de atacuri cibernetice, infecții cu malware, ransomware și nu numai, deoarece Microsoft le-a scos din ecuație. În același timp, speră că până la acea vreme să-ți instalezi Windows 11 sau să-ți cumperi un PC care vine preinstalat cu el.

În teorie, va mai continua suportul pentru câteva versiuni de Windows 10 până pe 9 ianuarie 2029. În practică, este improbabil să fii un utilizator de Windows 10 IoT 2019 LTSC sau Windows 10 2019 LTSC (Long Term Support Channel).

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele