Numele unei femei, scris aproape obsesiv pe un manuscris medieval foarte rar: ce se știe despre descoperire

Numele unei femei, scris aproape obsesiv pe un manuscris medieval foarte rar: ce se știe despre descoperire

Timp de aproape 1.300 de ani, nimeni nu a știut că este acolo. Tot ce se știa este că vorbim despre numele unei englezoaice cu educație aleasă, scrijelit în secret pe paginile unui manuscris medieval rar, din secolul al VIII-lea, dar imposibil de citit, până acum.

Academicienii au descoperit că numele de Eadburg este în engleza veche și a fost introdus în mod repetat pe suprafața textului religios, folosind o metodă care l-a ținut ascuns ochiului liber, timp de doisprezece secole.

Tehnologia cu ajutorul căreia s-a făcut marea descoperire

Numele femeii a fost, în cele din urmă, dezvăluit când cercetătorii de la Biblioteca Bodleian din Oxford au folosit o tehnologie de ultimă oră pentru a captura suprafața 3D a manuscrisului antic, o copie latină a cărții Faptele Apostolilor, care a fost realizată în Anglia, între 700 și 700 d.Hr.

Este prima dată când această tehnologie devine capabilă să dezvăluie semne „aproape invizibile”.

„Există un număr limitat de manuscrise medievale timpurii care au supraviețuit și care conțin dovezi interne clare ale unei femei care le-ar fi creat, deținut sau folosit”, a spus Jessica Hodgkinson, doctorand la Universitatea din Leicester, care a făcut descoperirea în timp ce își cerceta teza despre femei și manuscrise medievale timpurii.

„Poate că avea de-a face cu resursele la care avea acces persoana respectivă. Sau poate că a fost legat de dorința de a lăsa o amprentă în carte, fără a o face cu adevărat evidentă”, a mai spus Hodgkinson. „Ar fi putut exista o oarecare reverență pentru acest text, ceea ce însemna că persoana care i-a scris numele a încercat să nu diminueze scriptura sau să concureze cu cuvântul lui Dumnezeu”, s-a menționat, de asemenea.

În mod semnificativ, numele Eadburg a fost găsit gravat pe marginile manuscrisului în cinci locuri diferite, în timp ce formele prescurtate ale aceluiași nume apar de încă 10 ori, împreună cu mici desene.

nume-englezoaica-descoperit-manuscris-religios