22 nov. 2022 | 10:30

UPDATE Vodafone a picat în România: abonații nu pot efectua apeluri telefonice, nu se aud

ACTUALITATE
UPDATE Vodafone a picat în România: abonații nu pot efectua apeluri telefonice, nu se aud

La primele ore ale dimineții de marți, 22 noiembrie 2022, Vodafone a picat în mai multe colțuri ale României. La momentul redactării acestui material, nu este clar cât de extinsă este problema, iar operatorul de telefonie nu a emis un comunicat de presă pe subiect.

Cel puțin în județele Brașov și Botoșani, din câte am aflat până la această oră, abonații la Vodafone nu pot efectua apeluri telefonice. Rețeaua pare să fie picat, cel puțin parțial. În mod ciudat, conexiunea la internet continuă să funcționeze, deci pot fi efectuate fără probleme apeluri pe WhatsApp, Messenger sau FaceTime, dar oameni nu pot vorbi la telefon. Apelul se inițiază, interlocutorii nu se aud între ei, iar după câteva secunde, este afișat mesajul ”Apel eșuat”.

Vodafone nu funcționează în mai multe regiuni din România

În această dimineață, m-a sunat o prietenă din Brașov pe WhatsApp să-mi spună că nu poate să vorbească la telefon în modul normal. Apelurile puteau fi efectuate fără probleme prin WhatsApp, Messenger sau FaceTime. I-am recomandat să meargă la cel mai apropiat sediu Vodafone să-și schimbe cartela de telefonie. În acel context, i s-a confirmat că este o problemă de rețea.

Fenomenul a fost deja confirmat și de Monitorul Botoșani, iar având în vedere distanța dintre cele două județe, este clar că problema este una mai extinsă decât pare la prima vedere pe teritoriul țării.

Reprezentanții Serviciului Clienți au transmis că este vorba de un deranjament pe rețeaua de voce proprie, și că se lucrează pentru remediere, SMS-urile și rețeaua de date mobile sunt funcționale, deci apelurile cu cei dragi pot fi efectuate prin diverse aplicații care folosesc conexiunea la internet. Potrivit reprezentanților companiei, problema afectează doar o parte dintre numerele Vodafone din rețea. Ar fi vorba despre o problemă generată de softul din serverele proprii.

Nu a fost oferită momentan nicio estimare pentru remedierea problemei. Cel puțin momentan, Vodafone a picat în România.

Răspunsul oficial, după ce Vodafone a picat în România

Deși nu am obținut niște valori clare legate de cât de răspândită a fost problema suferită de rețeaua Vodafone în România, oficialii companiei au venit cu o explicație pentru situația din această dimineață și, mai ales, au confirmat că toate defecțiunile au fost remediate.

”Serviciile de voce sunt din nou funcționale. Ne-am confruntat cu o disfuncționalitate de scurtă durată care a afectat o parte dintre serviciile de voce peste 4G și o parte dintre serviciile de telefonie fixă peste IP furnizate unora dintre clienții noștri și care s-a datorat  unor lucrări de modernizare a rețelei efectuate pe parcursul nopții. Serviciile de date mobile și fixe nu au fost afectate. Le cerem scuze clienților afectați și le mulțumim pentru înțelegere.”, se arată în comunicatul remis Playtech.ro de către reprezentanții Vodafone.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele