Putin, amenințare către Occident: „Nu blufez în privința armelor nucleare”. Liderul rus anunță mobilizare militară parțială

Putin, amenințare către Occident:

Președintele rus Vladimir Putin a avertizat Occidentul că „nu blufează” în privința armelor nucleare, anunțând o mobilizare militară parțială.

Putin, amenințare nucleară

Liderul rus a anunțat o mobilizare parțială. Rezerviștii din Rusia vor fi recrutați în forțele armate ale țării, în timp ce aceasta încearcă să își consolideze campania militară în dificultate din Ucraina.

Putin a declarat că decizia, care a urmat anunțării referendumurilor pentru a deschide calea pentru anexarea oficială a unor porțiuni din Ucraina, este menită să „protejeze Patria noastră și integritatea noastră teritorială”.

Afirmând că Occidentul amenință Rusia cu armele nucleare, Putin a spus:

„Avem o mulțime de arme pentru a răspunde – nu este o cacealma”.

Mobilizare militară parțială

Președintele rus Vladimir Putin a anunțat miercuri o mobilizare militară parțială, în timp ce forțele rusești luptă împotriva contraofensivei ucrainene care a recâștigat o parte din teritoriile ocupate.

Într-o alocuțiune televizată, Putin a declarat că mobilizarea parțială a rezervelor sale militare de 2 milioane de soldați are ca scop apărarea Rusiei și a teritoriilor sale, susținând că Occidentul vrea să distrugă Rusia și nu dorește pacea în Ucraina.

„Pentru a proteja patria, suveranitatea sa (…), consider că este necesar să sprijin decizia Statului Major General privind mobilizarea parțială”, a spus el.

Ministrul Apărării a fost însărcinat de către mine să determine statutul legal al regiunii. Spun public, pentru prima data, a fost o reactie pozitivă la propunerile noastre de asigurare a securitatii Rusiei.

Subliniez. Vom face tot ce putem pentru a asigura desfaășurarea referendumurilor”, susține Vladimir Putin.

Subliniez că este o mobilizare parțială. Doar cei care sunt în rezervă vor fi înrolați. Cei care vorbesc despre atac nuclear, trebuie să-și amintească că Rusia are arme nucleare mai performante decât Occidentul, așă că, dacă integritatea țării va fi pusă în pericol, vom acționa”, spune președintele rus.

Putin a reafirmat că obiectivul său este de a „elibera” regiunea Donbas, inima industrială a estului Ucrainei, și că majoritatea oamenilor din regiune nu doresc să se întoarcă la ceea ce el a numit „jugul” Ucrainei.

Putin a declarat că Occidentul s-a angajat într-un șantaj nuclear, dar că Rusia are „o mulțime de arme pentru a răspunde” și că nu blufează.

Rusia consideră deja că Lugansk și Donețk, care formează împreună regiunea Donbas, ocupată parțial de Moscova în 2014, sunt state independente. Ucraina și Occidentul consideră că toate părțile din Ucraina deținute de forțele rusești sunt ocupate ilegal.

Rusia deține în prezent aproximativ 60% din Donețk și a capturat aproape tot Luganskul până în iulie, după progrese lente în timpul unor luni de lupte intense.

Aceste câștiguri sunt acum amenințate după ce forțele rusești au fost alungate luna aceasta din provincia vecină Harkov, pierzând controlul asupra principalelor lor linii de aprovizionare pentru o mare parte din liniile de front din Donețk și Lugansk.