Cinci străini veniți în Ucraina ca voluntari, judecați în Donețk. Sunt acuzați că ar fi mercenari

Cinci străini veniți în Ucraina ca voluntari, judecați în Donețk. Sunt acuzați că ar fi mercenari

Cinci străini care s-au alăturat Ucrainei în apărarea orașului Mariupol din sudul țării vor fi judecați în așa-numita Republică Populară Donețk (RPD), fiind acuzați că sunt mercenari străini.

Voluntari din Ucraina, acuzați că ar fi mercenari

Printre cei cinci se numără un suedez, un croat și trei britanici.

„Curtea de Apel a Curții Supreme a RPD a primit o cauză penală împotriva cetățenilor străini Mathias Gustavsson, Vjekoslav Prebeg, John Harding, Dylan Healy, Andrew Hill, care sunt acuzați de mercenariat”, a precizat marți instanța într-un comunicat.

Data și ora audierii nu au fost încă stabilite, a anunțat marți agenția de presă de stat rusă.

Alți doi britanici și un cetățean marocan au fost declarați vinovați și condamnați la moarte de un tribunal din așa-numita RPD la 9 iunie. Trioul a fost capturat în Donbas și, de asemenea, acuzat că ar fi fost mercenari care luptau pentru Ucraina.

Atât Marea Britanie, cât și Ucraina au condamnat sentințele, afirmând că acestea încalcă dreptul internațional.

Doi britanici, condamnați la moarte de Rusia

Ministrul britanic de externe, Liz Truss, a criticat condamnările la moarte pe care separatiștii din estul Ucrainei, susținuți de Moscova, le-au pronunțat, potrivit instanței supreme, împotriva a doi cetățeni britanici și a unui marocan pentru că erau „mercenari” și luptau alături de forțele armate ucrainene.

Truss a declarat că bărbații erau prizonieri de război și a calificat sentința drept o „impostură”, cu „absolut nicio legitimitate”.

„Condamn cu desăvârșire condamnarea lui Aiden Aslin și a lui Shaun Pinner, deținuți ruși în estul Ucrainei”, a declarat Truss pe Twitter.

Conducerea separatistă din regiunea Donețk a declarat că Aslin, Pinner și studentul marocan Saaudun Brahim au fost condamnați la moarte pe 9 iunie, după un proces de două zile.

Aceștia au fost condamnați pentru „activități de mercenariat și comiterea de acțiuni menite să acapareze puterea și să răstoarne ordinea constituțională” în regiune, care este controlată de separatiști și un punct central actual al luptelor dintre trupele ucrainene și cele rusești.

Directorul adjunct al Amnesty International pentru Europa de Est și Asia Centrală a calificat acest lucru drept „o încălcare flagrantă a dreptului umanitar internațional din atât de multe puncte de vedere”.

Denis Krivosheyev a declarat că cei trei erau membri ai forțelor regulate ucrainene și, în calitate de prizonieri de război, sunt protejați de urmărirea penală pentru participarea la ostilități.

„Singura excepție este urmărirea penală pentru presupuse crime de război, caz în care trebuie să existe suficiente dovezi admisibile și trebuie asigurate standardele unui proces echitabil”, a declarat Krivosheyev.

„Nu numai că acest lucru nu este cazul în acest scenariu – ei nu au fost judecați de o instanță independentă, imparțială, constituită în mod regulat, ci de reprezentanți ai Rusiei.”