Rusia ar putea anexa patru regiuni din Ucraina: „Foarte posibil, în vară”

Rusia ar putea anexa patru regiuni din Ucraina: „Foarte posibil, în vară”

Federația Rusă ar putea anexa patru regiuni din Ucraina în această vară. Anunțul a fost făcut de președintele Comisiei pentru afaceri internaționale a Dumei de Stat din Rusia, Leonid Slutski. Oficialul rus consideră că este posibil ca referendumurile privind aderarea regiunilor Donețk, Lugansk, Herson și Zaporojie la Rusia să aibă loc în curând.

Părți ale Ucrainei ar putea vota pentru a se alătura Rusiei

Zonele controlate de Moscova din sudul Ucrainei ar putea organiza un referendum pentru a deveni parte a Rusiei încă din iulie, a declarat, miercuri, un deputat rus. Ucraina a acuzat Kremlinul de complot în regiunile sudice Herson și Zaporojie, unde ar plănui să organizeze referendumuri de independență false.

„Nu vreau să fac previziuni, dar pot presupune că inițiativele de organizare a referendumurilor în aceste regiuni ar putea apărea foarte curând și pot trece, foarte posibil, în vară”, a declarat Leonid Slutski. Acesta a adăugat că decizia cu privire la anexarea acestor teritorii eliberate în timpul operațiunii speciale din Ucraina ar trebui luată numai de populație.

„Nu este un secret faptul că există astfel de sentimente în Donbas, în regiunea Herson, în Zaporojie, și sunt destul de puternice”, a spus șeful comisiei.

O delegație din Donețk este așteptată la Moscova

Toate aceste aspecte vor fi discutate în timpul vizitei delegației Republicii Populare Donețk în Rusia: „La începutul lunii iunie, vom primi o delegație a Consiliului Popular la Moscova. Vom discuta cu siguranță toate aceste probleme”, a dezvăluit Slutski.

În calitate de președinte de partid, acesta a adăugat că formațiunea sa politică, la fel ca alte forțe politice rusești, va depune toate eforturile pentru a ajuta la restaurarea atât a republicilor din Donbas, cât și a altor regiuni din Novorossia.

Două regiuni își doresc să facă parte din Federația Rusă

Liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, a trimis trupe în Ucraina la sfârșitul lunii februarie, dar Moscova a subliniat, în mod repetat, că nu încearcă să ocupe teritoriile ucrainene. Dar tot mai mulți oficiali ruși și pro-Rusia au indicat că Moscova intenționează să rămână în teritoriile pe care le controlează în sudul Ucrainei, cum ar fi regiunea Herson și mari părți din Zaporojie.

Autoritățile din regiunile separatiste (estul Ucrainei), Donețk și Lugansk, au spus că și-ar dori să devină parte a Rusiei. Comentariile lui Slutski confirmă afirmația unui alt deputat, Andrei Turchak, care a spus că nu există „îndoială” că cele patru regiuni se vor alătura Rusiei.

Kremlinul a punctat, miercuri, că este la latitudinea oamenilor din acele teritorii „să-și aleagă viitorul”. „Nu avem nicio îndoială că vor lua cea mai bună decizie”, a subliniat Dmitri Peskov. Moscova a trimis trupe în Ucraina sub pretextul de a proteja populația de limbă rusă din estul țării.

Citește și: