01 iun. 2022 | 15:24

Reacția Moscovei, după ce SUA au anunțat că trimit rachete în Ucraina

ULTIMA ORĂ
Reacția Moscovei, după ce SUA au anunțat că trimit rachete în Ucraina

Moscova a venit cu o reacție-fulger, după ce Biden a hotărât ca SUA să furnizeze Ucrainei sisteme avansate de rachete și muniții. Această acțiune crește riscul unei confruntări directe între Rusia și NATO, potrivit oficialilor de la Kremlin.

Rusia, replică după Statele Unite au spus că dă echipament performant de apărare Ucrainei

Ministrul adjunct de externe rus, Serghei Riabkov, a spus agenției RIA Novosti că Rusia consideră „extrem de negativ” ultimul pachet de asistență militară al SUA pentru Ucraina, pachet ce include dispozitive M142 HIMARS (acronimul de la Sistem de artilerie de înaltă mobilitate, cu rachete).

„Încercările de a prezenta decizia ca un element de `autocontrol` sunt inutile. Faptul că Statele Unite, în fruntea unui grup de state, sunt angajate într-o pompare intenționată de arme în regimul de la Kiev este un lucru evident”, a declarat Riabkov.

Pe de altă parte, Volodimir Zelenski a declarat fără echivoc, miercuri, că țara sa nu are „nicio intenția de a ataca Rusia”.

„Nu suntem interesați de Federația Rusă. Nu luptăm pe teritoriul lor, așa cum fac ei cu noi”, a declarat Zelenski pentru Newsmax, potrivit BBC.

Joe Biden a declarat că țara sa va trimite sisteme avansate de rachete în Ucraina pentru a lovi „ținte cheie pe câmpul de luptă din Ucraina”. Un oficial american a spus că este vorba despre sistemul de rachete (HIMARS), spunând că raza sa de 80 de kilometri le va împiedica să fie folosite pentru a lovi ținte în interiorul Rusiei.

Citește și: LIVE Război în Ucraina. Ziua 98. Moscova permite trecerea navelor ucrainene cu cereale prin Marea Neagră. Rușii bombardează fără încetare orașul Lysychansk

Totuși, echipamentul care va fi trimis pentru Himars nu va avea o versiune care să poată depăși 300 de kilometri, de teamă că ucrainenii o vor folosi pentru a lovi adânc în Rusia.

Volodimir Zelenski a susținut într-un interviul acordat în SUA că Ucraina are nevoie de versiuni cu rază mai lungă de acțiune ale sistemului de rachete furnizate de americani pentru a recupera teritoriile de la est și sud capturate de Rusia.

Citește și: Decizie drastică luată de Gazprom. Gigantul reduce aprovizionarea pentru unul dintre cei mai mari furnizori globali de energie