21 feb. 2022 | 13:55

Chrome, Firefox și Edge ar putea să “dărâme” internetul: care sunt motivele

ACTUALITATE
Chrome, Firefox și Edge ar putea să “dărâme” internetul: care sunt motivele

Chrome, Firefox și Edge sunt pe cale să ajungă la versiunea 100, într-o lansare triplă care ar putea distruge unele site-uri web.

Trecerea la versiunea 100 în săptămânile următoare ar putea duce la erori sau probleme de compatibilitate pe unele site-uri web care nu sunt gata să citească șiruri de user-agent cu trei cifre. Google, Mozilla și Microsoft sunt ocupați să încerce să prevină orice probleme mari ar apărea.

Mozilla, Google și Microsoft au avertizat de luni de zile despre viitoarea lansare a versiunii 100, care este pe cale să apară în martie atât pentru Chrome, cât și pentru Edge, urmată de Firefox în mai. Mozilla și Google au desfășurat experimente pentru a testa site-uri web și pentru a raporta defecțiuni. Există o listă de probleme, care este destul de mică în acest moment, iar The Verge observă că site-urile notabile afectate includ HBO Go, Bethesda și Yahoo.

Chrome, Firefox și Edge lansează noi versiuni

„Când browserele au ajuns pentru prima dată la versiunea 10, în urmă cu puțin peste 12 ani, au fost descoperite multe probleme cu bibliotecile de analiză User-Agent, deoarece numărul major al versiunii a trecut de la o cifră la două”, explică o echipă de dezvoltatori web.

La fel ca eroarea Y2K care a făcut ca anul 2000 să nu se distingă de 1900 pentru unele computere, browserele au formate diferite pentru șirurile user-agent și „este posibil ca unele biblioteci de analiză să aibă presupuneri sau erori care nu iau în considerare numere de versiuni majore din trei cifre ale contului”.

Deși există îngrijorări legate de nefuncționarea unor site-uri web, s-a depus multă muncă pentru ca tranziția la versiunea 100 să se desfășoare fără probleme. Dezvoltatorii pot activa un semnalizator special în versiunile actuale de Chrome, Edge și Firefox, pentru a face ca browserele să raporteze ca versiunea 100 și să ajute la testarea site-urilor.

Există, de asemenea, planuri în vigoare dacă există probleme larg răspândite. Mozilla spune că fie va repara la cald site-urile web defecte, fie va îngheța temporar versiunea majoră a Firefox la 99, dacă defecțiunile sunt larg răspândite și nu sunt gestionate. Planul de rezervă al Google este înghețe, de asemenea, versiunea majoră la 99, iar Microsoft nu a detaliat un plan de rezervă până acum.