Cel mai cunoscut portret al lui Marilyn Monroe, scos la licitație: suma exorbitantă de la care începe vânzarea celebrului tablou semnat de Andy Warhol

Cel mai cunoscut portret al lui Marilyn Monroe, scos la licitație: suma exorbitantă de la care începe vânzarea celebrului tablou semnat de Andy Warhol

Casa Christie’s, din New York, a anunțat că va scoate la vânzare cel mai cunoscut portret al regretatei actrițe Marilyn Monroe, realizat de la fel de celebrul Andy Warhol.

În mod senzațional, „Shot Sage Blue Marilyn”, tabloul realizat de Andy Warhol, în 1964, a devenit cea mai importantă pictură a secolului al XX-lea, fiind, în acest moment, și cel mai cunoscut portret al actriței, faima acestuia depășind-o inclusiv pe cea a fotografiei ce a servit drept inspirație pentru Warhol.

Licitația pentru „Shot Sage Blue Marilyn” va începe de la suma de 200 de milioane de dolari

Celebra casă de licitații Christie a anunțat ieri că sumă de la care va începe licitația este de 200 de milioane de dolari. Evident, vorbim despre cea mai scumpă operă de artă realizată în secolul trecut.

Vânzarea va avea un scop caritabil, după cum au mai spus, de altfel, reprezentanții casei Christie’s. Mai exact, veniturile rezultate din vânzare se vor îndrepta spre îmbunătățirea calității vieții copiilor din lumea întreagă, fiind orientate spre programe de sănătate, dar și de educație.

„Cu 100% din vânzarea unui singur tablou destinată organizaţiilor de caritate, aceasta este cea mai importantă licitaţie în scop filantropic de la colecţia lui Peggy şi David Rockefeller în 2018”, a spus Christie’s.

Rămâne de văzut cu ce sumă va fi achiziționat, de fapt, celebrul tablou semnat de Andy Warhol, și dacă va depăși recordul actual. În 2017, pictura „Salvator Mundi”, a lui Leonardo da Vinci, a fost vândută pe suma de 450,3 milioane de dolari, tot de casa Christie’s.

Andy Warhol este considerat unul dintre cei mai avangardiști artiști contemporani, lucrările sale fiind extrem de apreciate în lumea artei. El obișnuia să combine arta cu elemente pe care le întâlnim în viața de zi cu zi, demonstrând, astfel, că absolut orice se poate transforma într-o operă de artă, dacă acel obiect este privit din unghiul potrivit.

Iar dacă sunteți interesați să știți mai multe despre viața controversatului pictor, grafician și fotograf, aflați că documentarul „The Andy Warhol Diaries” este disponibil, în acest moment, pe Netflix.

Citește și: