Cea mai rapidă placă video din lume, lansată oficial: ce face GeForce RTX 4090, cât costă

Cea mai rapidă placă video din lume, lansată oficial: ce face GeForce RTX 4090, cât costă

După luni de așteptare și câteva controverse, noile GPU-uri, din seria 40, de la NVIDIA, s-au lansat oficial. Compania a dezvăluit GeForce RTX 4090 și GeForce RTX 4080, și a făcut asta la GTC 2022.

Profitând din plin de noua sa arhitectură Ada Lovelace, NVIDIA susține că cele două GPU-uri oferă performanțe semnificativ mai bune de ray tracing.

Performanța de urmărire a razelor este îmbunătățită datorită Ada Lovelace care include noile nuclee RT de a treia generație ale NVIDIA, dar și datorită noii tehnici de randare numită Shader Execution Reordering.

Noul flagship de la NVIDIA, de două până la patru ori mai rapid

Primul dintre noile GPU-uri Ada Lovelace de la NVIDIA va sosi luna viitoare. GeForce RTX 4090 va fi scos la vânzare în data de 12 octombrie. Se știe că acesta va costa 1.599 de dolari. Cu 24 GB de memorie GDDR6X, NVIDIA insistă că ultimul său flagship este de două până la patru ori mai rapid decât 3090 Ti și consumă aceeași cantitate de energie.

Alături de 4090, NVIDIA va oferi două variante diferite ale RTX 4080. Modelul de bază, începând de la 899 de dolari, dispune de 12 GB de memorie GDDR6X. Ambele configurații vor ajunge cândva în noiembrie pe piață. Cu toate acestea, NVIDIA va vinde doar un model Founders Edition al modelului mai scump. Pentru versiunea de 12 GB, va trebui să fii atent la partenerii companiei, ceea ce ar putea face dificilă găsirea modelelor care încep de la 899 de dolari.

În ceea ce privește performanța, 16GB 4080 dispune de 9.728 de nuclee Cuda și un ceas de bază de 2,21 GHz, cu un ceas de amplificare maxim de 2,51 GHz. Între timp, modelul de 12 GB are numai 7.680 de nuclee Cuda, dar o bază cu 100 MHz mai rapidă.

GPU-urile din seria 40 ajung pe piață într-un moment dificil pentru companie. În pandemie, achiziționarea celor mai recente GPU-uri GeForce la MSRP a fost o misiune dificilă, iar asta din cauza cererii crescute. Totul s-a schimbat în ultimele luni din cauza prăbușirii recente a criptomonedelor, întrucât aici era cea mai mare cerere.