„Cea mai mare provocare geopolitică”. Țara de care se teme SUA că va ajunge la 1.500 de focoase nucleare

„Cea mai mare provocare geopolitică”. Țara de care se teme SUA că va ajunge la 1.500 de focoase nucleare

Stocul de focoase nucleare al Chinei a depășit 400 de focoase nucleare într-o fracțiune din timpul estimat anterior de Statele Unite, a dezvăluit un important raport al Pentagonului, Beijingul concentrându-se pe accelerarea expansiunii sale nucleare în încercarea de a contesta SUA ca primă superputere mondială.

În 2020, SUA estimau că China avea un număr de focoase nucleare în jur de 200 și se aștepta ca stocul să se dubleze în decurs de un deceniu. La doar doi ani mai târziu, China a atins această țintă și ar putea avea aproximativ 1.500 de focoase nucleare până în 2035 dacă va continua să își extindă arsenalul în ritmul actual, potrivit raportului 2022 China Military Power publicat marți.

„Ceea ce am văzut cu adevărat în ultimii doi ani este această expansiune accelerată”, a declarat un înalt oficial din domeniul apărării.

Cea mai populată țară din lume își folosește armata în plină expansiune ca pe unul dintre instrumentele sale pentru a crea un sistem internațional care să favorizeze viziunea sa asupra lumii, reprezentând „cea mai consecventă și sistemică provocare pentru securitatea națională a SUA”, potrivit raportului, iar capacitatea nucleară mai mare este departe de ceea ce China obișnuia să numească o descurajare nucleară „slabă și eficientă”. Investiția Beijingului în triada sa nucleară – opțiuni de lansare nucleară pe mare, terestră și aeriană – reprezintă un motiv de îngrijorare pentru Washington.

„Vedem, cred, un set de capacități care prind contur și noi cifre în ceea ce privește ceea ce caută să urmărească, ceea ce ridică unele întrebări cu privire la ceea ce va fi intenția lor pe termen lung”, a declarat oficialul de rang înalt din domeniul apărării într-un briefing pentru reporteri cu privire la cel mai recent raport.

De asemenea, China a efectuat 135 de teste cu rachete balistice în 2021, potrivit raportului, ceea ce reprezintă mai mult decât restul lumii la un loc.

Oficialul a oferit, de asemenea, noi detalii despre testul chinezesc al unei rachete hipersonice în iulie 2021 care a zburat în jurul lumii înainte de a-și atinge ținta, o realizare care a atras atenția asupra ritmului întârziat al dezvoltării armelor hipersonice ale SUA. Oficialul a declarat că sistemul chinez a zburat 40.000 de kilometri și a demonstrat cel mai lung zbor al oricărei arme chineze de atac terestru de până acum.

Armata chineză, cunoscută în mod oficial sub numele de Armata Populară de Eliberare, dezvoltă, de asemenea, arme spațiale și contra-spațiale, se arată în raport, considerând tehnologia avansată ca o modalitate de a descuraja intervenția externă într-un conflict militar regional.

China are o armată permanentă de aproape 1 milion de soldați, cea mai mare flotă din lume după numărul de nave și a treia forță aeriană din lume, potrivit raportului.

„China este cea mai mare provocare geopolitică”

Strategia Națională de Apărare 2022, publicată luna trecută, identifică China ca fiind provocarea de ritm pentru Statele Unite, un aspect reiterat adesea de către liderii de vârf ai Pentagonului.

„China este singura țară de acolo care, din punct de vedere geopolitic, are potențialul de putere de a fi o provocare semnificativă pentru Statele Unite”, a declarat președintele Statului Major interarme, generalul Mark Milley, la o conferință de presă la începutul acestei luni. „Pe baza populației lor, a tehnologiei lor, a economiei lor a unei grămezi de alte lucruri, China este cea mai mare provocare geopolitică pentru Statele Unite”, potrivit CNN.

În urmă cu două săptămâni, președintele Joe Biden s-a întâlnit personal cu președintele chinez Xi Jinping pentru prima dată în timpul președinției sale, la summitul G20 din Indonezia. Biden a descris întâlnirea de trei ore ca fiind „deschisă și sinceră” și a prezentat abordarea SUA față de una dintre cele mai importante relații bilaterale din lume ca fiind una de competiție și nu de conflict.

De asemenea, Biden s-a axat pe necesitatea menținerii unor linii de comunicare deschise între Beijing și Washington. China a întrerupt mai multe contacte și întâlniri cu SUA în urma vizitei lui Pelosi în Taiwan. Secretarul Apărării, Lloyd Austin, care s-a întâlnit cu omologul său chinez în Cambodgia săptămâna trecută, a subliniat, de asemenea, nevoia de comunicare, potrivit unui proces-verbal al întâlnirii.

Raportul a analizat, de asemenea, relația dintre Rusia și China. Cele două țări au emis o declarație comună la 4 februarie, semnalând dorința de a continua parteneriatul și cooperarea. Beijingul și Moscova au „interese complementare” în ceea ce privește securitatea lor națională și o abordare comună a relațiilor internaționale. Dar invazia rusă în Ucraina, câteva săptămâni mai târziu, a complicat relația în moduri care s-ar putea să nu fie încă pe deplin clare.

„Bineînțeles că va fi un domeniu de interes pentru noi și pentru alți observatori din Europa și din alte părți”, a declarat oficialul. „Am văzut cum RPC continuă să sprijine într-un fel sau altul Rusia pe plan diplomatic și să amplifice o mare parte din propaganda și dezinformarea lor. Și, prin urmare, acestea sunt domenii de interes deosebit”.

Etichete: