Toți suntem cu ochii la războiul din Ucraina, dar uităm de Rusia și China. Americanii le dau lovitura de grație asiaticilor, în plină criză globală

Toți suntem cu ochii la războiul din Ucraina, dar uităm de Rusia și China. Americanii le dau lovitura de grație asiaticilor, în plină criză globală

În timp ce atenția ne este captivată de drama care are loc de mai bine de șase luni în țara vecină, uităm să ne concentrăm și pe „războiul” dintre SUA și China, respectiv la disputele pe supremația tehnologică și numai dintre cei doi giganți ai lumii.

De curând, Statele Unite ale Americii au luat o decizie radicală în ceea ce-i privește pe asiatici, iar mișcarea americanilor vine într-un context deja dificil pe plan internațional.

Americanii le arată chinezilor „cine-i șeful”

Jurnaliștii Reuters relatează că proiectantul de microcipuri Nvidia transmite că oficiali ai SUA i-au spus să înceteze exportul a două tipuri de cipuri de înaltă tehnologie folosite pentru inteligența artificială în China.

După cum știm, deja există o criză acută de semiconductori, iar din această cauză, numeroase industrii din întreaga lume au de suferit. Cel mai grav impact pare să se producă asupra industriei auto. Producătorii și-au redus capacitatea de producție, amână termenele de livrare și chiar scumpesc vehiculele sau ajung să le pună pe piață fără toate dotările necesare, urmând ca acestea să fie montate atunci când vor exista componentele necesare.

Doar că decizia americanilor pare să afecteze chair Nvida, care s-a confruntat, imediat, cu o scădere destul de semnificativă a acțiunilor, evaluată la 6,6%.

„Deși nu suntem în poziția de a prezenta anumite schimbări politice la această vreme, avem o abordare comprehensivă în implementarea acțiunilor suplimentare necesare legate de tehnologii, utilizarea finală și de utilizatorii finali pentru a proteja securitatea națională a SUA și interesele politicilor externe”, a declarat, pentru Reuters, un purtător de cuvânt din Departamentul SUA pentru Comerț.

Cu toate acestea, cel mai mult vor avea de suferit chinezii. E posibil ca această decizie, spun specialiștii citați de presa internațională, să pună o frână în avansul evoluției tehnologice a asiaticilor pe partea de inteligență artificială. Fără tehnologia necesară, chinezilor le va fi dificil sau chiar imposibil să își mai atingă planurile ambițioase și să ducă la bun sfârșit proiecte precum recunoașterea imaginilor prin inteligență artificială.