Ce mașini cumpără românii în 2022: pe ce locuri sunt Dacia, Ford, dar Tesla și Hyundai

Ce mașini cumpără românii în 2022: pe ce locuri sunt Dacia, Ford, dar Tesla și Hyundai

Asociația Producătorilor și Importatorilor de Automobile din România (APIA) a publicat cel mai recent raport referitor la înmatriculările de mașini noi pe piața din țara noastră. Cu această ocazie, se confirmă și fascinația românilor pentru SUV-uri și compacte.

În raportul pentru luna mai a acestui an, APIA atrage atenția asupra unui număr de 10.080 de autoturisme noi înmatriculate pe piața din România. Trăgând linie după primele cinci luni ale acestui an, au intrat în circulație aproximativ 47,111 mașini noi, în creștere cu 33% față de perioada similară a anului trecut.

Dacia Logan, continuă să domine clasamentele

Nu mai puțin de 4470 de exemplare noi de Dacia Logan au intrat pe străzile din România în primele cinci luni ale acestui an, poziția a doua din clasament fiind ocupată de Dacia Duster cu 3118 unități. Pentru Dacia Sandero au optat 2331 de români, în timp ce mașina electrică Dacia Spring s-a livrat în 1884 de unități. În tot acest timp, Ford Puma s-a bucurat de 1644 de înmatriculări. Practic, în final, mașinile din top 5 cele mai achiziționate în România este dominat de creațiile unor branduri autohtone, deși Spring se face în China, de exemplu.

Același studiu APIA, citat de Economica.net, atrage atenția asupra afinității românilor pentru SUV-uri și mașini compacte, în primele cinci luni din acest an. Nu mai puțin de 45,8% dintre cumpărătorii de mașini noi din țara noastră s-au orientat către un SUV, pe când 25,3% dintre cumpărători au mers pe un autovehicul de clasă C. Pe locul trei sunt mașinile de clasă B, cu 16,4% din piață. În privința carburanților pentru care optează românii, benzina este pe primul loc – 65,8% din piață, în timp ce diesel este pe locul doi cu doar 15% din total.

În mod aproape surprinzător, vehiculele electrifiate, 100% electrice și plug-in hybrid, au depășit mașinile pe motorină, pentru o cotă de piață de 19,9%. Față de aceeași perioadă a anului trecut, pe zona de mașini ”verzi”, achizițiile de plug-in hybrid au sărit cu 145%, pe când cele 100% electrice sunt cu 513% mai multe. Topul pe electrice este condus de Dacia Spring – 1884 de unități, urmat de Tesla Model 3 – 257 de unități, Hyundai Kona – 206 unități și Volkswagen e-Up! – 128 de exemplare. Renault Zoe închide top 5 cu 124 de unități.

Citește și: