02 mart. 2022 | 19:30

Ce este „Avionul Apocalipsei”, folosit în situația unui război nuclear. Americanii tocmai au efectuat un zbor de antrenament

TEHNOLOGIE
Ce este

Armata americană este dotată cu ceea ce este numit „Avionul Apocalipsei”. Acest avion ar trebui să asigure securitatea în cazul unui război nuclear.

Avionul respectiv a costat 200 de milioane de dolari și a fost special conceput pentru a rezista unui atac cu rachete, în cazul în care actuala situație pe care a declanșat-o Vladimir Putin ar degenera și ar trece la arme nucleare ceea ce ar da startul unui război nuclear.

Aeronava este un Boeing 747 Nightwatch modificat și mai este cunoscut sub numele de „Pentagonul zburător”. Piloții au efectuat un zbor de antrenament care a durat patru ore. Site-urile care urmăresc zborurile militare au arătat că „Avionul Apocalipsei” are indicativul de apel „GORDO15” și că a decolat de la o bază a forțelor aeriene americane situată în Nebraksa.

În cadul misiunii respective, aeronava a fost însoțită de alte avioane care sunt specilizate în avertizarea din timp a rahetelor balistice. După cum se știe, Washingtonul a decis să mențină o flotă de aeronave Boeing 747 E4-B de comandă și control Nightwatch încă din anii ’70.

Scopul acestora este cel de a oferi o bazp aeriană atât pentru secretarul american al Apărării cât și pentru personalul militar superior pentru a putea fi conduse operațiuni în cazul unui potențial război nuclear. Avionul are capacitatea de a rezista în aer zile întregi. De asemenea, el este construit în așa manieră încât să nu fie afectat de pulsul electromagnetic al unei explozii nucleare.

„Avionul Apocalipsei” desfășoară în prezent misiuni de pregătire și pregătire de rutină, iar un astfel de avion este tot timpul pregătit pentru orice situație neprevăzută. Practic, acest avion este o cameră mobilă de război în care se află analiști militari, strategi și asistenți în comunicații care l-ar ghica pe președintele american în primele zile ale unui potențial război nuclear.

Cu toate că aceste avioane nu dețin secrete din punct de vedere tehnic, de cele mai multe ori ele nu sunt menționate și totodată, capacitățile lor complete sunt strict secrete. Acest tip de aeronavă a fost proiectată în timpul Războiului Rece.

Atât SUA cât și Rusia dețin „Avionul Apocalipsei”

Avionul poate susține un echipaj format din 112 peroane și poate zbura timp de 12 ore fără aterizare, iar datorită faptului că poate fi realimentat în aer, el poate survola zile întregi. Zvonurile arată că ferestrele avionului conți plasă de sârmă pentru a le păstra intacte, în timp ce echipamentele și cablurile de la bord sunt întărite și există ecranare termică și nucleară în situația unei explozii.

La interior, avionul este dotat cu 18 paturi supraetajate, opt băi, o sală de informare, o saltă de conferințe, zone de lucru și spații de conducere. Cu toate acestea, spre deosebire de Air Force One, se spune că decorul acestuia este funcțional, având în vedere că este un avion militar.

În partea de sus acesta este prevăzut cu zeci de antene satelit și antene care pot comunica absolut cu orice tip de navă, submarin sau aeronavă din SUA sau orice altă țară. O altă specificație importantă a avionului este faptul că poate funcționa în cazul unui război nuclear, astfel că sistemele sale de operare sunt mai mult analogice decât digitale, astfel că impulsul electromagnetic afectează într-o mică măsură echipamentele sau chiar deloc.

Rusia, la rândul său deține un astfel de „avion al apocalipsei”, fiind vorba despre Ilyushin Il-80, care mai este cunoscut și sub numele de Maxdome. Cu toate acestea, în luna decembrie a anului 2020, presa rusă raporta că echipamentele de comunicații ale avionului au fost furate în timpul proceselor de întreținere.