Ministrul de externe rus, avertisment grav: „Al treilea Război Mondial va fi nuclear și distructiv”

Ministrul de externe rus, avertisment grav: „Al treilea Război Mondial va fi nuclear și distructiv”

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat miercuri că, dacă ar avea loc un al treilea război mondial, acesta va implica arme nucleare și va fi distructiv, a informat agenția de presă RIA. În plus, Rusia, care a lansat ceea ce numește o operațiune militară specială împotriva Ucrainei săptămâna trecută, s-ar confrunta cu un „pericol real” dacă Kievul ar dobândi arme nucleare.

 „Al treilea Război Mondial va fi nuclear și distructiv”

Între timp, miercuri, mii de oameni care fugeau de luptele aprige din Ucraina au trecut în flux miercuri peste punctele de trecere a frontierei din Europa Centrală, în timp ce trupele ruse bombardau orașele ucrainene și păreau gata să avanseze spre capitala bătută, Kiev, potrivit Reuters.

Națiunile occidentale s-au grăbit să furnizeze ajutor umanitar și militar în timp ce exercitau presiuni asupra economiei ruse care deja scădea sub sancțiuni, președintele american Joe Biden avertizându-l pe Vladimir Putin că liderul rus „habar nu are ce urmează”.

Odată cu eșecurile inițiale ale Rusiei de a captura orașele mari, analiștii occidentali au spus că Moscova părea să-și schimbe tacticile, inclusiv bombardarea devastatoare a zonelor construite pentru a învinge rezistența încăpățânată.

Organizația Națiunilor Unite a estimat că aproape 700.000 de persoane au fugit în țările vecine de la începutul invaziei, ceea ce Agenția ONU pentru refugiați a avertizat că va deveni cea mai mare criză a refugiaților din Europa din acest secol.

La aproape o săptămână după invazia, pe care Putin a numit-o „o operațiune militară specială”, potopul de oameni care fugea a dat puține semne de relaxare.

Expertă din SUA în geopolitică: „Da, Putin își va folosi armele nucleare“

Fiona Hill, fosta directoare principală pentru Europa şi Rusia în Consiliul de Securitate Naţională al Statelor Unite, a declarat că ne așteaptă o perioadă grea și periculoasă, având în vedere conflictul Rusia-Ucraina.

Aceasta avertizează că liderul rus vrea să perturbe întreaga ordine mondială atacând Ucraina, însă intențiile sale nu sunt noi, însă modul de adresare ale acestora este. Aceasta spune că încă nu este târziu să ne dezicem de Putin, însă acest lucru stă „în puterea fiecăruia, cetăţean sau companie din Occident“.

„Se repetă vechile modele istorice: liderii autocraţi au carismă şi respect, iar mediul de afaceri occidental are ochelari de cal când vine vorba despre «ajutorul» dat acestora.

Putin începe să acţioneze sub imperiul emoţiilor şi este cel mai probabil să folosească toate armele pe care le are la dispoziţie, inclusiv pe cele nucleare. Nu trebuie să ne îmbătăm cu apă rece, dar nici să ne descurajăm. Nu trebuie nici să fim speriaţi, dar trebuie să ne pregătim pentru asta şi să fim cu doi paşi înaintea lui“, spune experta în geologie, într-un interviu pentru politico.com.

Citește și: