20 mai 2022 | 06:00

Câți români sunt plecați din țară, ce face statul pentru a-i aduce în România: realitatea tristă din diaspora

ACTUALITATE
Câți români sunt plecați din țară, ce face statul pentru a-i aduce în România: realitatea tristă din diaspora

Fiecare dintre noi are prieteni sau membri ai familiei plecați din țară. Sunt mulți români în străinătate. De multe ori, par aproape toți. Până acum, a fost însă imposibil să asociezi o cifră exactă fenomenului de migrație.

Florin Cârciu este secretar de stat în cadrul Departamentului Românilor de Pretutindeni. Din această poziție privilegiată, are o viziune foarte clară asupra situație românilor din afara țării, inclusiv când vine vorba de numărul lor exact. Într-o conferință organizată de Blocul Național Sindical (BNS), oficialul a făcut mai multe afirmații legate de milioane de români de peste graniță și, mai ales, despre mijloace prin care am putea aduce înapoi măcar câțiva dintre ei.

Românii de peste graniță, mai mulți decât crezi

„Astăzi, după ultimele date oficiale pe care le avem, numărăm 5,7 milioane de români în afara granițelor. Este o cifră oficială pe care am obținut-o de la Ministerul Afacerilor Externe. Cu siguranță avem cel puțin 8 milioane. Avem 500.000 de români doar în Franța, mai mult decât declară statul francez astăzi – 106.000 de români, în cifrele oficiale. Avem câteva țări în Europa unde avem un milion sau mai mult de un milion de români. Avem 150.000 – 200.000 de români în plus, care nu sunt identificați sau numărați”, a afirmat cu o naturalețe deosebită Florin Cârciu, în cadrul conferinței organizată de Blocul Național Sindical (BNS), împreună cu rețeaua Faire Mobilitaet, confederația sindicală DGB și Friedrich Ebert Stiftung.

În același context, secretarul de stat a ținut să menționeze că, pentru binele românilor din interior granițelor și din afara ei, Guvernul României are mai multe mecanisme de sprijin. „Cu siguranță vom găsi soluții pentru a aduce o parte din cei 8 milioane pe care îi avem în afara granițelor, să îi convingem prin măsuri să se întoarcă acasă, să lucreze în România. Vom găsi soluții prin echivalarea salariilor sau apropiere de salariile din afara granițelor, acolo unde se regăsesc astăzi.”, a insistat oficialul, făcând referire mai ales la muncitorii din construcții și din agricultură.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele