Autoritățile române au decis să o extrădeze pe femeia cu cetățenie rusă, acuzată de terorism în Cecenia

Autoritățile române au decis să o extrădeze pe femeia cu cetățenie rusă, acuzată de terorism în Cecenia

Anchetatorii români au luat o hotărâre surprinzătoare cu privire la cazul rusoacei acuzate de terorism de către regimul liderului cecen Ramzan Kadîrov. Femeia va fi xtrădată și predată regimului cecen. Decizia este una definitivă.

Decizie pentru rusoaica acuzată de terorism în Cecenia. Autoritățile române au dat verdictul

Amina Gerikhanova nu a avut nicio șansă în fața judecătorilor de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Contestaţia la decizia de extrădare a fost respinsă cu vehemență, iar acum țara noastră întocmește procedurile pentru a o trimite înapoi în Rusia.

Femeia a venit de nu mai puțin șase ori în faţa Curţii de Apel Suceava. Atâtle-a trebuit anchetatorilor să hotărască că legislaţia din România nu contravine în niciun fel cu cererea de extrădare sau cu acuzaţiile care i se aduc.

Amina Gerikhanova va fi predată autorităților de la Kremlin. Decizia este una definitivă

Aceasta a fost capturată de români în luna martie în timp ce încerca să deplaseze spre Turcia. Femeia a trecut prin Vama Siret, cu un autocar plin de refugiaţi. Atunci a fost identificată și ridicată de polițiști în baza unui mandat internaţional de arestare emis de către Interpol Moscova.

Femeia trebuia să fie ridicată încă din 2019, de la un tribunal din Groznîi care o acuza de participare la o grupare militară ilegală. Surse apropiate anchetei au declarat că aceasta ar fi fost implicată în acte de terorism în Siria.

„Alerta era semnată de autoritățile din Germania din anul 2019.”, spunea atunci Ilie Poroch, Poliția de Frontieră Suceava.

De altfel, în octombrie 2017, Amina Gerikhanova a fost acuzată de săvârşirea infracţiunii de „participare, pe teritoriul unui stat străin, la o formaţiune armată ilegală, în scopuri contrare intereselor Federaţiei Ruse”. Pedeapsa maximă prevăzută de Codul Penal din Rusia este de 15 ani de închisoare.

”Niciun judecător din Cecenia nu e independent, ci face ceea ce îi spune Ramzan Kadîrov. Dacă autorităţile cecene vor afla ceea ce am declarat la acest termen de judecată, deşi nu am spus tot ce s-a întâmplat, cu siguranţă nu mă vor lăsa în viaţă.”, spunea Amina la proces.

 

Citește și:
Etichete: