Armata rusă anunță că a preluat controlul asupra Herson. Vladimir Putin vrea referendum pentru legitimizarea ocupării teritoriului

Armata rusă anunță că a preluat controlul asupra Herson. Vladimir Putin vrea referendum pentru legitimizarea ocupării teritoriului

Rusia ar putea intenționa să organizeze un referendum în regiunea Kherson din sudul Ucrainei pentru a „legitima” aparenta ocupare a teritoriului, crede Marea Britanie. Orice vot ar avea ecouri ale referendumurilor din 2014 din „republicile separatiste” Donețk și Lugansk, din estul Ucrainei, care au fost declarate neconstituționale de Occident.

Armata rusă anunță că a preluat controlul asupra Herson

A avut loc și un referendum pe fondul anexării Crimeei, în același an, în care Rusia a revendicat un vot de 97% pentru integrarea regiunii în Federația Rusă, cu o prezență de 89%. Ministerul Apărării a dezvăluit posibilul vot în sud, după ce purtătorul de cuvânt al ministerului rus al Apărării, Igor Konașenkov, a declarat că a preluat controlul deplin acolo.

„Raportările sugerează că Rusia ar putea încerca să organizeze un „referendum” la Herson în încercarea de a legitima zona ca „republică separatistă” similară cu Donețk, Lugansk și Crimeea”, se arată în comunicat, relatează independent.co.uk.

Într-o actualizare a informațiilor, acesta a mai spus că Kremlinul și-a instalat propriul primar în orașul Melitpol, după presupusa răpire a predecesorului său vineri.

Actualizarea spune că a fost raportat că forțele ruse au tras și focuri de avertizare asupra protestatarilor, în timp ce demonstrațiile au izbucnit în zonele ocupate din Ucraina. Un ministru de Externe a spus că orice referendum ar fi „o altă încercare de a pune un strat de credibilitate pe ceea ce este o invazie ilegală inacceptabilă, nejustificată”.

„A fost menit să fie un fel de război fulger”

„Ceea ce am văzut este că a existat o campanie de dezinformare de lungă durată care a venit din Rusia. Au existat tot felul de scuze”, a spus James Cleverly.

Ministrul a mai argumentat că brutalitatea tot mai mare a atacului Rusiei asupra Ucrainei a arătat că „planul de atac al lui Putin nu funcționează”.

„A fost menit să fie un fel de război fulger în care trupele ruse au măturat Ucraina. Dar ceea ce vedem este că apărarea poporului ucrainean a fost feroce. Acest lucru, desigur, este incredibil de frustrant pentru Vladimir Putin și acum asistăm la o escaladare, țintirea civililor și a infrastructurii civile, ceea ce, desigur, este ilegal în dreptul internațional umanitar și în dreptul conflictelor armate.

Din păcate, acesta este, cred, un produs secundar al furiei sale, al frustrării sale față de atacul ineficient pe care l-a pus în Ucraina. Și, evident, continuăm să sprijinim poporul ucrainean prin ajutor umanitar, ajutor economic și, de asemenea, acel echipament militar defensiv pe care l-am furnizat”, a spus Cleverly la BBC Breakfast.

Citește și: