19 sept. 2022 | 15:38

Armata lui Zelenski, pas important împotriva Rusiei. Vești bune de pe front

ULTIMA ORĂ
Armata lui Zelenski, pas important împotriva Rusiei. Vești bune de pe front

Președintele Volodimir Zelenski a promis că nu va exista nicio slăbire în lupta Ucrainei pentru a-și recâștiga teritoriul, în timp ce Kievul a declarat că trupele sale au traversat un râu important, deschizând calea pentru un asalt asupra forțelor de ocupație rusești din regiunea Donbas, în estul țării.

Lupta Ucrainei continuă, trupele fac progrese considerabile

Reflectând schimbarea dramatică a momentului de când forțele ucrainene au înfrânt trupele rusești la începutul acestei luni în nord-est, președintele american Joe Biden a oferit cea mai puternică predicție de până acum, potrivit căreia Ucraina va câștiga războiul.

„Ei înving Rusia”, a declarat Biden într-un interviu acordat emisiunii „60 Minutes” de la CBS.

Victoria va veni doar atunci când forțele rusești vor fi complet alungate de pe teritoriul ucrainean, iar Statele Unite vor sprijini Ucraina „atât timp cât va fi nevoie”, a spus Biden.

„Rusia se dovedește a nu fi atât de competentă și capabilă pe cât mulți oameni credeau că va fi”.

Traversarea râului Oskil este o altă etapă importantă în contraofensiva ucraineană din regiunea nord-estică Harkov. Râul curge spre sud în Siversky Donets, care șerpuiește prin Donbas, principalul focar al invaziei Rusiei.

Mai departe se află provincia Lugansk, baza pentru separatiștii Rusiei din 2014 și aflată în totalitate în mâinile Rusiei din iulie, după unele dintre cele mai sângeroase bătălii ale războiului.

Trupele lui Zelenski continuă contraofensiva

Trupele ucrainene „au împins dincolo de Oskil. Începând de ieri, Ucraina controlează malul estic”, au scris duminică târziu pe Telegram Forțele Armate ucrainene.

Serhiy Gaidai, guvernatorul ucrainean din Lugansk, a scris pe Telegram: „Regiunea Lugansk este chiar alături. De-ocuparea nu este departe”.

Forțele ucrainene au măturat regiunea Harkov în această lună după ce au pătruns pe linia frontului, punând pe fugă mii de soldați ruși și abandonând tancurile și muniția.

În ultimele zile, ritmul avansului ucrainean a încetinit din nou, dar Zelenski a declarat că acest lucru se datorează doar faptului că forțele se consolidează și se pregătesc pentru noi ofensive.

„Poate că unora dintre voi li se pare că, după o serie de victorii, avem acum un fel de acalmie”, a spus el în discursul său obișnuit de duminică seara.

„Dar nu va fi nicio acalmie. Există pregătire pentru următoarea serie … Pentru că Ucraina trebuie să fie liberă. În întregime”.