29 aug. 2022 | 17:20

Ucraina a început contraofensiva în sudul țării. Rușii din Herson dezmint informația: „Este un fake. Trăim liniștit, ne dezvoltăm”

ULTIMA ORĂ
Ucraina a început contraofensiva în sudul țării. Rușii din Herson dezmint informația: „Este un fake. Trăim liniștit, ne dezvoltăm”

Ucraina a început o contraofensivă mult așteptată în sudul țării, a anunțat luni comandamentul său militar din sud.

Ucraina a dat startul contraofensivei mult așteptate

Update 29 august, ora 17.14. Rușii din Herson neagă că forțele ucrainene ar fi declanșat o contraofensivă în zonă și susțin că oamenii trăiesc „liniștit”, relatează agenția TASS.

Kirill Stremousov, adjunctul conducerii civile și militare a regiunii Herson, crede că anunțul „fals” al Ucrainei privind o contraofensivă în regiunea Herson va crește dorința oamenilor de „a pune capăt acestui coșmar” și de a organiza un referendum. Totodată, dezminte că ar avea loc un contraatac.

„Este un fake. Ofensiva Forțelor Armate ale Ucrainei este un fel de iluzie, un film. Nimeni nu avansează nicăieri, nimeni nu se retrage. E o poveste. Trăim liniștit, ne dezvoltăm. Din contră, contraofensiva pe care naziștii ucraineni o susțin de trei luni în regiunea Herson a ajuns la un nivel maxim: tot mai mulți oameni spun că vor un referendum. Toate loviturile asupra podului Antonovski, asupra școlilor – din ce în ce mai puțini oameni doresc reîntoarcerea naziștilor ucraineni după aceste atacuri. Prin urmare, numărul celor care vor un referendum crește. Cu cât Hersonul este bombardat mai mult, cu atât oamenii îi resping mai mult (n.r. – pe ucraineni), este un proces natural. Toate acestea sunt doar un fake. În regiunea Herson apar tot mai mulți suporteri ai ideii de referendum, de a se alătura Federației Ruse, de a fi supuși ai Federației Ruse: Declarațiile false cresc dorința oamenilor de a pune capăt acestui coșmar și de a se organiza un referendum”, a subliniat Stremousov.

Știrea inițială: Ucraina vorbește de două luni despre o contraofensivă planificată în regiunile sale sudice ocupate de Rusia.

Humeniuk a declarat că recentele lovituri ale Ucrainei asupra rutelor logistice sudice ale Rusiei au „slăbit fără îndoială inamicul”, adăugând că peste 10 depozite de muniții rusești au fost lovite în ultima săptămână.

Cu toate acestea, ea a refuzat să dea mai multe detalii despre noua ofensivă.

„Orice operațiune militară are nevoie de liniște”, a spus ea, adăugând că forțele rusești din sud sunt „destul de puternice” și au fost construite pe o perioadă lungă de timp.

Prima fază a contraofensivei a început în Crimeea

Pe 10 august, exploziile care au zguduit un aerodrom militar rusesc din Crimeea anexată cu forța au semnalat începutul contraofensivei Ucrainei în sud și o nouă fază critică a războiului care ar putea influența rezultatul final al acestuia, au declarat doi oficiali ucraineni, pentru publicația Politico.

Seria de explozii de pe 10 august a împrăștiat turiștii ruși îngroziți, care au fost văzuți în filmări cum se străduiau să se pună în siguranță pe o plajă și cum fugeau cu mașina peste podul din Crimeea spre Rusia.

Moscova a minimalizat exploziile, spunând că acestea au fost cauzate de muniție care a explodat accidental la aerodrom, unde imaginile din satelit arătau că mai multe avioane militare fuseseră parcate.

Ministerul ucrainean al Apărării a negat responsabilitatea, avertizând în același timp asupra pericolelor pe care le prezintă fumatul în apropierea explozibililor, iar președintele Volodimir Zelenski a declarat:

„Acest război al Rusiei împotriva Ucrainei și împotriva întregii Europe libere a început cu Crimeea și trebuie să se încheie cu Crimeea – cu eliberarea ei. … Știu că ne vom întoarce în Crimeea ucraineană”.