Armata ucraineană anunță că alte 20 de sate au fost recucerite. Contraofensiva continuă

Armata ucraineană anunță că alte 20 de sate au fost recucerite. Contraofensiva continuă

Armata ucraineană afirmă că forțele sale continuă să recupereze terenuri de la forțele rusești invadatoare, în timp ce președintele Volodimir Zelenski a transmis un mesaj sfidător către Kremlin, iar loviturile militare rusești au lăsat zone din Ucraina fără energie electrică.

Contrafensiva ucraineană continuă

Statul Major General al Ucrainei a declarat pe 12 septembrie că forțele sale de apărare au eliberat peste 20 de sate în ultima zi în regiunile Harkov și Donețk din estul Ucrainei.

Atacurile cu rachete rusești au lovit aceste două zone și în alte părți, vizând infrastructura cheie, potrivit oficialilor ucraineni.

Probleme cu electricitatea și apa au fost raportate în regiunile Harkov, Sumy, Poltava, Zaporojie și Dnipropetrovsk, cu posibil impact asupra a milioane de oameni.

Oficialii ucraineni au declarat că Rusia a lovit Kharkiv TEC-5, a doua cea mai mare centrală termică și electrică din țară, iar Zelenski a postat o înregistrare video cu centrala electrică din Harkov în flăcări.

Mai târziu în cursul serii, în unele regiuni fusese restabilită energia electrică.

Zelenski a declarat că Rusia viza infrastructura civilă „pentru a priva oamenii de lumină și căldură”.

„Teroriștii ruși rămân teroriști și atacă infrastructura critică. Nu există facilități militare, doar obiectivul de a lăsa oamenii fără lumină și căldură”, a scris el pe Twitter, adăugând o notă de sfidare.

Mesajul lui Zelenski pentru Rusia

Adresându-se Moscovei, Zelenski a scris: „Încă mai credeți că puteți să ne intimidați, să ne frângeți, să ne forțați să facem concesii?…. Frigul, foamea, întunericul și setea pentru noi nu sunt la fel de înspăimântătoare și mortale ca `prietenia și frăția voastră`. Dar istoria va pune totul la punct. Iar noi vom fi cu gaz, lumină, apă și mâncare… și FĂRĂ voi!”.

Pe câmpul de luptă, Ministerul britanic al Apărării a declarat la 11 septembrie că luptele continuă în jurul orașului Izyum și al orașului Kupaynsk, singurul nod feroviar care aprovizionează linia de front a Rusiei în nord-estul Ucrainei, care a fost recucerit de forțele ucrainene.

Ministerul rus al Apărării a declarat la 10 septembrie că retragerea din Izium și din alte zone a fost menită să întărească forțele Moscovei în regiunea vecină Donețk, la sud. Explicația a fost similară cu modul în care Rusia a justificat retragerea de la Kiev la începutul acestui an.

La 11 septembrie, comandantul suprem al Ucrainei, Valeriy Zaluzhniy, a declarat că forțele ucrainene au recucerit peste 3.000 de kilometri pătrați de teritoriu de când a început contraofensiva la începutul lunii septembrie. El a precizat că trupele ucrainene se află la doar 50 de kilometri de granița cu Rusia.

În condițiile în care eșecurile par să se adune pe câmpul de luptă, Kremlinul a declarat că este deschis la discuții cu Kievul.

„Rusia nu respinge negocierile cu Ucraina, dar cu cât procesul este mai mult întârziat, cu atât mai greu va fi să se ajungă la un acord”, a declarat ministrul de externe Serghei Lavrov la televiziunea de stat pe 11 septembrie.