29 mart. 2022 | 13:15

Amnesty International compară invazia rusă cu atrocitățile din Siria. Coridoarele umanitare sunt, de fapt, „capcane mortale”

ULTIMA ORĂ
Amnesty International compară invazia rusă cu atrocitățile din Siria. Coridoarele umanitare sunt, de fapt, „capcane mortale”

Amnesty International a criticat marți „crimele de război” din Ucraina, în timp ce bilanțul civililor continuă să crească după invazia Rusiei, asemănând situația cu războiul din Siria. „Ceea ce se întâmplă în Ucraina este o repetare a ceea ce am văzut în Siria”, a declarat pentru AFP Agnes Callamard, secretarul general al organului de supraveghere a drepturilor la nivel mondial.

Amnesty International compară invazia rusă cu atrocitățile din Siria

Aceasta a vorbit la Johannesburg la lansarea raportului anual al grupului pentru drepturile omului despre starea drepturilor omului în lume.

„Suntem dincolo de atacuri nediscriminatorii. Suntem în mijlocul unor atacuri deliberate asupra infrastructurii civile. Vedem același lucru aici, la fel cum a făcut Rusia în Siria”, a spus aceasta, acuzând Rusia că transformă coridoarele umanitare în „capcane mortale”.

Directorul de la Amnesty în Europa de Est, Marie Struthers, a fost de acord, spunând într-un briefing separat la Paris că cercetătorii din Ucraina „au documentat folosirea acelorași tactici ca în Siria și Cecenia”, inclusiv atacuri asupra civililor și folosirea armelor interzise de dreptul internațional.

Guvernul SUA are dovezi puternice conform cărora că armata rusă a comis crime de război în Ucraina

Comparând orașul asediat Mariupol cu orașul sirian Alep, lovit de președintele Bashar al-Assad, cu ajutorul puterii aeriene ruse, Callamard a spus că „observarea grupului de lobby al drepturilor în acest moment este o creștere a crimelor de război”, a mai spus aceasta.

Guvernul SUA a declarat săptămâna trecută că informațiile publice și informațiile colectate reprezintă dovezi puternice că armata rusă a comis crime de război în Ucraina. Un înalt oficial ucrainean a declarat luni pentru AFP că aproximativ 5.000 de persoane au fost îngropate numai la Mariupol.

Rusia a fost principalul susținător al guvernului sirian în războiul care a izbucnit în martie 2011. Callamard a dat vina pe „insolența” Rusiei în fața unui „sistem internațional paralizat” și „inacțiunea rușinoasă” a instituțiilor, inclusiv a Consiliului de Securitate al ONU.

„Consiliul de Securitate al ONU ar fi numit mai potrivit Consiliul de Insecuritate al ONU”, a spus ea, adăugând că în mod repetat nu a reușit să acționeze „în mod adecvat în fața atrocităților” din locuri precum Myanmar, Afganistan și Siria. Ea a cerut să nu existe „neutralitate” atunci când avem de-a face cu Rusia.

Într-un vot la Adunarea Generală a ONU din 2 martie, aproximativ 20 de țări africane au refuzat să ia o poziție fermă împotriva Moscovei într-o rezoluție prin care se cere Rusiei să înceteze focul. Una dintre puterile diplomatice ale continentului, poziția nealiniată a Africii de Sud este „slabă, neistoric și miop”, a spus Callamard.

„Africa are un rol de jucat” în reconstruirea instituțiilor și sistemelor multilaterale globale, deoarece a fost, de asemenea, puternic lovită de impactul conflictului și de creșterea prețurilor grâului și combustibilului.