Acuzații grave la adresa Rusiei. Șefa diplomației britanice: „Rușii răpesc civili ucraineni! Putin recurge la măsuri disperate, odioase“

Acuzații grave la adresa Rusiei. Șefa diplomației britanice: „Rușii răpesc civili ucraineni! Putin recurge la măsuri disperate, odioase“

Şefa diplomaţiei britanice acuză Rusia că răpește civilii ucraineni, Putin văzându-se nevoit să recurgă la „măsuri disperate, odioase“, pentru că „nu-și atinge obiectivele“. Președintele rus „continuă să folosească tactici detestabile împotriva poporului ucrainean, inclusiv răpirea unor civili nevinovaţi“, a declarat Liz Truss, relatează The Guardian. Mai multe detalii, în continuare.

Şefa diplomaţiei britanice, acuzații grave la adresa Rusiei

Trupele ruse răpesc politicieni, activişti şi jurnalişti ucraineni, întrucât Rusia nu își poate atinge obiectivele militare în Ucraina, a declarat ministrul britanic de Externe, Liz Truss. Aceasta a condamnat „tactica odioasă“ dezvăluită de ZMINA, organizaţia ucraineană pentru drepturile omului, care susține că zeci de ucraineni au fost răpiți, în vreme ce alte mii de persoane au fost deportate în Rusia.

Şefa diplomaţiei britanice a afirmat că liderul rus, Vladimir Putin, apelează la „măsuri disperate“ în contextul în care analiştii militari britanici sunt de părere că invazia rusă a suferit din cauza lipsei de impuls, a logisticii slabe şi a moralului scăzut.

„Putin continuă să folosească tactici detestabile împotriva poporului ucrainean, inclusiv răpirea unor civili nevinovaţi. Nu îşi atinge obiectivele şi recurge la măsuri disperate. Putin neapărat eşuează în Ucraina“, a susținut Truss.

Citește și: Rusia ar fi răpit și dus în lagăre de filtrare zeci de mii de ucraineni. Ce se vede pe imaginile din satelit

„Rușii răpesc civili ucraineni“

La rândul ei, șefa ZMINA, Tetiana Pecioncik, a declarat că „Rusia reţine şi face să dispară civili în încercarea de a frânge spiritul poporului ucrainean“.

„Astăzi publicăm prima noastră listă cu cei care au fost luaţi, astfel încât Kremlinul să ştie că lumea urmăreşte şi să nu i se permită să facă rău. În total, am documentat până acum 39 de cazuri de dispariţii forţate şi detenţii arbitrare în teritoriile ucrainene nou ocupate de Rusia“, a completat Pecioncik.

Pentru a pune capăt conflictului sângeros, președintele ucrainean Volodimir Zelenski, a semnalat că este pregătit să ofere Rusiei o serie de concesii. În acest sens, Ucraina și-ar putea declara neutralitatea, oferind garanţii cu privire la un statut non-nuclear ca parte a unui acord de pace.

Liderul ucrainean a subliniat însă dorinţa sa de a se asigura „integritatea teritorială“ a ţării pe care o conduce.

Reamintim că astăzi, pentru prima dată după mai bine de două săptămâni, delegațiile ucraineană și rusă se întâlnesc la Istanbul, pentru a relua negocierile de pace.

 

 

Citește și: