Guvernul SUA, declarație oficială: Armata rusă a comis crime de război în Ucraina

Guvernul SUA, declarație oficială: Armata rusă a comis crime de război în Ucraina

În urma evaluării dovezilor strânse, guvernul SUA a ajuns la concluzia că Putin a comis crime de război în Ucraina, a declarat miercuri secretarul de stat, Antony Blinken, citat de CNN. „Vladimir Putin a dezlănțuit violențe necruțătoare care au cauzat moarte și distrugere în toată Ucraina“, a afirmat el. Ce măsuri vor fi luate pentru „a face dreptate“, afli în continuare.

Guvernul SUA: Armata rusă a comis crime de război în Ucraina

Guvernul SUA a declarat oficial că membrii forțelor armate ruse au comis crime de război în Ucraina și că civilii au fost vizați în mod deliberat, a susținut miercuri secretarul de stat, Antony Blinken.

Declarația oficială a SUA cu privire la faptul că Moscova a încălcat legile războiului vine după ce Blinken, președintele Joe Biden și secretarul de stat adjunct, Wendy Sherman, au afirmat că, în opinia lor, în Ucraina au avut loc crime de război.

„Astăzi, pot anunța că, pe baza informațiilor disponibile în prezent, guvernul SUA apreciază că membrii forțelor armate ale Rusiei au comis crime de război în Ucraina“, a declarat Blinken.

„Evaluarea noastră se bazează pe o analiză atentă a informațiilor oferite de surse publice și de serviciile secrete“, a continuat el.

Totodată, aceasta a precizat că SUA este „hotărâtă“ să facă „dreptate“, folosind fiecare instrument disponibil, „inclusiv urmărirea penală“.

„Ca în cazul oricărei presupuse infracțiuni, o instanță de judecată cu jurisdicție asupra infracțiunii este responsabilă în cele din urmă pentru determinarea vinovăției penale în cazuri specifice.

Guvernul SUA va continua să urmărească rapoartele despre crime de război și va împărtăși informațiile pe care le adunăm aliaților, partenerilor și instituțiilor și organizațiilor internaționale, după caz. Suntem hotărâți să facem dreptate folosind fiecare instrument disponibil, inclusiv urmărirea penală“, a asigurat secretarul de stat.

Citește și: Ar putea fi Putin judecat pentru crime de război în Ucraina?

„Putin a dezlănțuit violențe necruțătoare“

Potrivit declarațiilor făcute de Antony Blinken, guvernul Statelor Unite consideră, pe baza evaluării dovezilor strânse, că civilii au fost vizați în mod deliberat.

„Vladimir Putin a dezlănțuit violențe necruțătoare care au cauzat moarte și distrugere în toată Ucraina“, a mai spus secretarul de stat, Antony Blinken, în declarația dată miercuri.

„Am văzut numeroase rapoarte credibile despre atacuri fără discriminare și atacuri care vizează în mod deliberat civili, precum și alte atrocități. Forțele ruse au distrus blocuri de apartamente, școli, spitale, infrastructură critică, vehicule civile, centre comerciale și ambulanțe, lăsând în urmă mii de civili nevinovați uciși sau răniți. (…) Atacarea deliberată a civililor este o crimă de război“, a adăugat Blinken.