Ambasadorul SUA la ONU, declarații la București despre masacrul din Bucha

Ambasadorul SUA la ONU, declarații la București despre masacrul din Bucha

Linda Thomas-Greenfield, ambasadorul SUA la ONU, a anunțat luni, la București, că SUA, alături de Ucraina, țările europene și alți parteneri vor cere suspendarea Rusiei din Consiliul pentru Drepturile Omului, catalogând drept „o farsă“ apartenența țării conduse de Putin la acest for al ONU. Mai multe detalii, în rândurile de mai jos.

Ambasadorul SUA la ONU, declarații despre masacrul din Bucha

Ambasadorul SUA la ONU, Linda Thomas-Greenfield, a sosit luni la Bucureşti, într-o vizită oficială, declarând că participarea Rusiei în Consiliul pentru Drepturile Omului este „o farsă“ și că, imediat ce va reveni în SUA, va cere suspendarea Federației Ruse din acest for al ONU.

„Credem că Rusia trebuie să fie trasă la răspundere. Mă întorc la New York să fac două lucruri: unu – voi merge la Consiliul de Securitate mâine dimineaţă şi voi aborda cu fermitate şi direct acţiunile Rusiei; doi – în coordonare strânsă cu Ucraina, ţările europene şi alţi parteneri de la ONU vom cere suspendarea din Consiliul Drepturilor Omului“, a afirmat ambasadoarea, într-o declaraţie la Gara de Nord.

Greenfield a condamnat atacul brutal şi cumplit la adresa civililor, raportat în Bucha, despre care spune că a şocat conştiinţa întregii lumi.

„Imaginile din Bucea şi dezastrul de pe teritoriul Ucrainei cer să ne ridicăm la nivelul declaraţiilor cu acţiuni. Nu putem lăsa un stat membru subversiv cu toate principiile noastre fundamentale să continue să fie în Consiliul Drepturilor Omului.

Rusia nu ar trebui să aibă o poziţie de autoritate acolo şi nici nu trebuie să permitem Rusiei să îşi folosească rolul în Consiliu ca instrument de propagandă, pentru a sugera că ar avea vreo preocupare legitimă legată de drepturile omului.

De fapt, vedem în fiecare zi, inclusiv ieri, relatări despre cât de puţin le pasă de drepturile omului. Participarea Rusiei în Consiliul Drepturilor Omului este o farsă. Face rău credibilităţii Consiliului în ONU în general. Pur şi simplu este greşit. De aceasta credem că este momentul pentru Adunarea Generală a ONU să o suspende“, a mai spus Thomas-Greenfield.

Citește și: Rusia susține că imaginile de la Bucha sunt trucate. Dimitri Peskov spune că acuzațiile ar trebui tratate „cu îndoială“

„Putin ar trebui tras la răspundere pentru asta“

Diplomatul american a precizat că atât trupele ruse, cât și liderul lor, Vladimir Putin, ar trebui trase la răspundere pentru masacrul din Bucha.

„Atacurile brutale, îngrozitoare asupra civililor, documentate ieri de jurnalişti în Bucea, au şocat o lume întreagă şi au trezit-o la realitate. Credem că au fost comise crime de război în Ucraina de către trupele ruse și Vladimir Putin ar trebui tras la răspundere pentru asta“, a subliniat Greenfield.

Ambasadoarea a mulţumit, de asemenea, poporului român pentru modul în care i-a primit pe refugiaţii ucraineni.

„Comunitatea internaţională este atât de recunoscătoare pentru ospitalitatea dumneavoastră şi generozitatea extraordinară“, a mai declarat ea.

Citește și: