Se cere anchetarea crimelor din Bucha la Curtea Penală Internațională

Se cere anchetarea crimelor din Bucha la Curtea Penală Internațională

Ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, cere Curții Penale Internaționale (CPI) să trimită o echipă la Bucha și în alte orașe din regiunea Kiev pentru a ancheta uciderea civililor și pentru a strânge dovezi ale crimelor de război comise de trupele ruse împotriva umanității. Mai multe detalii, în rândurile de mai jos ale acestui articol.

Ministrul ucrainean de Externe cere CPI anchetarea crimelor din Bucha

Ministrul de Externe din Ucraina cere Curţii Penale Internaţionale să ancheteze uciderea unor civili la Bucha, la nord-vest de Kiev, transmite CNN.

„Profit de această ocazie şi îndemn Curtea Penală Internţaională (CPI) şi organizaţii internaţionale să trimită misiuni internţaionale la Bucha şi în alte oraşe eliberate pentru a culege, în cooperare cu cooperare cu autorităţi ucranene, probe ale acestor crime de război“, îndeamnă Kuleba într-un mesaj postat pe rețelele sociale, unde a încărcat și un interviu acordat postului britanic Times Radio.

Oficialul ucrainean îi acuză pe invadatorii ruși că au ucis localnici „de furie“, pe timpul ocupaţiei şi retragerii de la Bucha. Kuleba a subliniat că dovezile strânse vor fi folosite în tribunale străine și internaționale pentru a-i aduce în fața justiției pe cei care au comis aceste atrocități.

„Încă adunăm și căutăm cadavre, însă deja am găsit sute de morți. Trupuri neînsuflețite zac pe străzi. Au ucis civili care locuiau aici și care încercau să scape“, a spus mai spus ministrul ucrainean de Externe.

Citește și: Rusia cere reuniune de urgență a ONU, acuzând Ucraina pentru crimele din Bucha

„Rusia este mai groaznică decât ISIS“

Dmitro Kuleba a vorbit, de asemenea, despre crimele în masă ale armatei ruse, inclusiv ucideri, tortură, jaf și violuri – „Ne este imposibil să ne imaginăm așa ceva în secolul XXI, dar se întâmplă în fața ochilor noștri. Rusia este mai groaznică decât ISIS.

Obișnuiam să spun că voi face toate eforturile să-i aduc pe cei vinovați în fața justiției, dar acum sunt convins că aceasta este o chestiune de viață pentru mine, și o voi urmări până la ultima suflare, până ce toți vor răspunde pentru ce au comis“, a spus el.

La rândul său, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a îndemnat la o „investigație independentă“ la Bucha, aceasta fiind „esențială“.

„Este esenţial ca ca o investigaţie independentă să stabilească vinovaţii”, a subliniat el. O groapă comună a fost descoperită la Bucha, la perferia Kievului. Cadavre au fost îngropate în incinta Bisericii Sf. Andrei în primele zile ale războiului, au declarat locuitori CNN.

Jurnalişti CNN au văzut zeci de cadavre în saci de plastic în groapa comună, unele dintre ele acoperite în parte. Locuitori au declarat însă că alte cadavre au fost deja îngropate acolo şi că este vorba despre civili ucişi în confrintări armate la Bucha. Aproximativ 150 de cadavre au fost îngropate acolo“, a spus Guterres.