Noi situații fără precedent au loc în aceste ore, atât pe frontul ucrainean, dar și la Kremlin, conform unor surse gvernamentale. UE și toți liderii occidentali au fost de acord cu impunerea de noi sancțiuni ecnomice dure împotriva Rusei, a oligarhilor ruși, dar și direct, împotriva lui Vladimir Putin. Guvernul britanic s-a alăturat SUA și UE pentru a anunța noi sancțiuni împotriva băncii centrale a Rusiei, conform informațiilor de ultimă oră. Acesta a interzis persoanelor și întreprinderilor britanice să facă tranzacții cu banca centrală rusă, cu ministerul de finanțe și cu fondul de investiții al acesteia. Ca urmare, spun surse apropiate Kremliului, Vladimir Putin are o ședință urgentă cu guvernul său, dar și cu președintele Băncii centrale din Rusia.
În urmă cu o oră (ora Româinei), guvernul Marii Britanii a decis sancțiuni extrem de dure din punct de vedere economic, la adresa Rusiei. Măsura este menită să taie accesul principalelor instituții financiare ale Moscovei la piețele occidentale.
Cancelarul Rishi Sunak a declarat că acestea „demonstrează hotărârea noastră fermă de a impune cele mai mari costuri Rusiei și de a o izola de sistemul financiar internațional atâta timp cât acest conflict [cu Ucraina] persistă.”, conform BBC-ului.
Ca răspuns la sancțiuni, președintele Putin va prezida astăzi o reuniune de urgență cu consilierii economici și cu președintele Băncii centrale rusești. Între timp, banca centrală a Rusiei a maojrat ratele dobânzilor la 20% după ce valoarea rublei a scăzut și a acumulat rezerve în valoare de 630 de miliarde de dolari.
Un purtător de cuvânt al Kremlinului a declarat: „Sancțiunile occidentale împotriva Rusiei sunt dure, dar țara noastră are potențialul necesar pentru a compensa daunele.” Națiunile occidentale au anunțat la sfârșitul săptămânii că vor impune sancțiuni asupra băncii centrale a Rusiei pentru a o împiedica să își vândă rezervele pentru a-și susține propriile bănci și companii.
Sâmbătă, UE, SUA, Marea Britanie și alți aliați au anunțat, de asemenea, că unor bănci rusești li se va interzice accesul la Swift, un sistem internațional de plăți. Swift este o arteră financiară globală care permite transferul rapid și fără probleme de bani peste granițe. Interzicerea utilizării Swift de către Rusia va afecta, de exemplu, plățile pentru produsele sale energetice și agricole esențiale.
Într-un comunicat emis, imediat după decizia venită de la Londra, purtătorul de cuvânt Dmitri Peskov confirma ședința de urgență a lui Putin cu membrii guvernului și cu președintele Băncii Rusiei, Elvira Nabiullina. În același comunicat, Peskov declară că:
„Președintele continuă să lucreze la Kremlin, astăzi se va ocupa de chestiuni economice. Realitatea economică, să zicem, s-a schimbat semnificativ, așa că astăzi Mișustin, Belousov, Siluanov, Nabiullina, Gref, și eventual alți reprezentanți ai administrației prezidențiale o să vorbească despre afaceri economice.
Președintele a fost deja informat de mai multe ori despre riscuri. Au fost multe întâlniri, inclusiv cu participarea sa. Întâlnirea înseamnă rapoarte ale tuturor participanților săi. Nu cred că va fi totul deschis.”, a declarat astăzi purtătorul de cuvânt Dmitri Peskov.
Citește și: Avertisment crunt al Rusei după sancțiunile cerute de SUA, UE și NATO: „Sancțiuni. Pedeapsa cu moartea”
Printre măsurile anunțate de UE, Marea Britanie, SUA și aliații lor se numără:
Nu este clar ce bănci rusești vor fi interzise la Swift, dar guvernatorul Băncii Angliei, Andrew Bailey, urmează să se întâlnească luni cu directorii executivi ai băncilor și societăților de construcții de pe High Street pentru a discuta despre impactul potențial. Bailey a mai declarat: „Banca Angliei continuă să ia toate măsurile necesare pentru a sprijini răspunsul guvernului la invazia rusă din Ucraina”, conform BBC.