Anunţ pentru toţi românii care fac autorecenzarea după 16 mai 2022. Ce se întâmplă cu ziua liberă

Anunţ pentru toţi românii care fac autorecenzarea după 16 mai 2022. Ce se întâmplă cu ziua liberă
Anunț important pentru cei care face autorecenzarea după 16 mai

Recensământul Populației și Locuințelor din România se referă la populația rezidentă care trăiește pe teritoriul țării noastre și oferă statistici despre structura demografică și socio-economică a populației, fond locativ, condiții de locuit și clădirile în care sunt situate locuințele.

Ce riscă românii care fac autorecenzarea după 16 mai

Datele obținute în urma recensământului sunt folosite pentru activități administrative sau de cercetare și pentru politici publice naționale și locale. Chestionarul electronic se poate completa de către români oricând în interiorul perioadei rezervate acestei activități, adică până pe 15 mai 2022, inclusiv această zi.

Cel mai bine ar fi ca autorecenzarea să nu fie amânată pentru ultima zi deoarece pot apărea diferite blocaje. De asemenea, este bine de știut că persoanele salariate care se autorecenzează primesc de la angajator o zi liberă, indiferent dacă lucrează în mediul privat sau public.

Cu toate acestea, nu toată lumea care participă la recensământ va obține o zi liberă, ci doar cele care s-au autorecenzat. Ziua liberă și plătită se acordă doar în scopul încurajării utilizării acestei metode.

Prin urmare, potrivit legislației în vigoare, salariații care participă la etapa de autorecenzare online au drept la zi liberă plătită, acordata de către angajator. Ziua liberă se va lua doar după completarea formularului de autorecenzare.

De asemenea, ziua liberă plătită se acordă în termen de maxim 12 luni de la data realizării cu succes a autorecenzării și cel târziu până în luna mai a anului 2023.

Ce amenzi riscă românii care nu furnizează datele

Persoanele care refuză cu orice preț să furnizeze datele pentru recensământ riscă amenzi destul de mari, între 1.000 de lei și 3.000 de lei. Data limită de completare a formularelor este de 15 mai, aceasta fiind ultima dată în care se poate face recensământul online.

Începând cu data de 16 mai, până pe 17 iulie 2022, colectarea datelor se va face de către recenzori, prin interviuri față în față, în baza tabelelor. Metoda mai ușoară este autorecenzarea, care se poate face pe orice dispozitiv electric (tabletă, laptop, telefoane inteligente etc.).

De asemenea, se poate face și autorecenzarea online asistată, în spații special amenajate de fiecare primărie fie pe tabelele recenzorilor ARA sau pe propriile dispozitive inteligente, cu sprijinul unui recenzor.