6.000 de cetățeni americani vor să meargă la război în Ucraina, pentru a lupta împotriva trupelor ruse

6.000 de cetățeni americani vor să meargă la război în Ucraina, pentru a lupta împotriva trupelor ruse

Americanii vor să se alăture luptei împotriva Rusiei, potrivit unui anunț făcut de Ambasada Ucrainei în SUA. În acest sens, diplomații au primit întrebări de la aproximativ 6.000 de cetățeni americani care și-au manifestat intenția de a se alătura Ucrainei în lupa contra trupelor ruse. Ambasada Ucrainei la Washington D.C. își asumă, astfel, un rol neașteptat ca centru de recrutare pentru americanii care răspund pozitiv apelului Ucrainei de a lupta împotriva invaziei Rusiei. Mai multe detalii, în continuare.

6.000 de cetățeni americani vor să se alăture Ucrainei în lupta împotriva Rusiei

Aproximativ 6.000 de cetățeni americani s-au oferit voluntari să lupte pentru Ucraina, în contextul invaziei ruse, potrivit unui anunț al Ambasadei Ucrainei în SUA.

Diplomații care lucrează în afara ambasadei au primit mii de oferte de la voluntari care doresc să se alăture Ucrainei în lupta contra armatei lui Putin, în timp ce aceștia lucrează la „problema mult mai presantă a securizării armelor“, în vederea apărării împotriva unui atac rusesc din ce în ce mai brutal, notează aljazeera.com.

„Ei chiar cred că acest război este nedrept, neprovocat“, a declarat generalul-maior ucrainean, Borys Kremenetsky. „Ei simt că trebuie să meargă să ajute“, a continuat el.

Voluntarii americani reprezintă doar un mic grup de străini care vor să meargă la luptă în Ucraina, însă acest lucru reflectă, potrivit sursei citate, „pasiunea supraalimentată într-o eră a rețelelor de socializare, pe care atacul și numărul în creștere al victimelor civile au stârnit-o“.

„Aceștia nu sunt mercenari care merg să câștige bani“, a spus Kremenetsky. „Aceștia sunt oameni care merg de bunăvoie să ajute Ucraina să lupte pentru libertate“, a adăugat el.

Citește și: Ucraina primește 14 miliarde de dolari de la FMI. Deși se confruntă cu un război, țara a rămas la zi cu toate obligaţiile datoriei

Jumătate dintre potențialii voluntari au fost respinși

Generalul a mai spus însă că jumătate dintre potențialii voluntari au fost respinși rapid și nici măcar nu au ajuns la un interviu. Aceștia nu aveau experiența militară necesară, aveau antecedente penale sau nu erau potriviți din alte motive, cum ar fi vârsta. Vorbim inclusiv despre un băiat de 16 ani și un bătrân în vârstă de 73 de ani, a precizat Kremenetsky.

Reamintim că președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a anunțat la finalul lunii februarie înființarea unei „legiuni străine internaționale“ a voluntarilor care vor să susțină Ucraina în luptă.

„Aceasta va fi o dovadă cheie a susţinerii voastre pentru ţara noastră“, declara liderul de la Kiev.

„Dacă aveţi experienţă de luptă (…), puteţi veni în ţara noastră pentru a apăra Europa“, spunea Volodimir Zelenski, transmiţând totodată un mesaj de încurajare forţelor armate ucrainene, îndemnându-le să „rămână puternice“.

20.000 voluntari din toată lumea merg în Ucraina să-i învingă pe ruși

20.000 de voluntari din 52 de țări vin să ajute Ucraina în lupta împotriva trupelor ruse, a anunțat ministrul de Externe din Ucraina, Dimitri Kuleba, pe pagina sa de Twitter.

De precizat însă că nu vorbim despre un război declarat NATO către Federaţia Rusă, întrucât voluntarii luptă fără steag împotriva ruşilor.

Citește și: