Volodimir Zelenski facilitează venirea luptătorilor străini în Ucraina. Ce pas important a făcut

Volodimir Zelenski facilitează venirea luptătorilor străini în Ucraina. Ce pas important a făcut

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a anunțat primul val de luptători străini în țară, pentru a ajuta la apărarea acesteia în fața invaziei trupelor ruse. „Ucraina îi întâmpină pe voluntarii străini“, a declarat șeful ucrainean. Câți sunt deja în drum spre Ucraina și ce noi acuzații li se aduc rușilor, afli în paragrafele următoare ale articolului.

Volodimir Zelenski facilitează venirea luptătorilor străini în Ucraina

Președintele Zelenski a semnat marți o lege prin care îi scutește de obligativitatea obţinerii unei vize pe combatanţii străini care intenționează să se alăture luptei împotriva trupelor ruse în „Legiunea internaţională“, relatează agenţia UNIAN, citată de EFE.

Măsura a intrat în vigoare marți și este valabilă „pe toată durata legii marţiale“ în țară. Conform documentului, în unitatea de luptători internaţionali pot intra cetăţeni din orice ţară, cu excepţia statelor recunoscute drept „agresoare“ de către Ucraina, ca de exemplu Rusia.

Autoritățile de la Kiev au declarat anterior că mii de persoane au trimis cereri de aderare la „Legiunea internaţională“, compusă din voluntari care vor să se alăture Ucrainei, fiind de partea Kievului în lupta împotriva Moscovei.

„Am primit mii de cereri de la străini care vor să se alăture rezistenţei împotriva ocupanţilor ruşi şi să protejeze securitatea lumii de regimul (preşedintelui rus Vladimir) Putin“, a declarat adjuncta ministrului apărării ucrainean, Hanna Maliar, într-un mesaj difuzat pe Twitter.

Crearea legiunii a fost anunțată duminică de către Zelenski, în cea de-a patra zi de la debutul invaziei ruse în Ucraina. Tot atunci, președintele declara că toţi aceia care vor să se alăture „apărării securităţii în Europa şi în lume“ pot veni în ţara sa şi să lupte „cot la cot cu ucrainenii împotriva invadatorilor secolului al XXI-lea“.

Citește și: Tentativă de asasinat împotriva lui Volodimir Zelenski. Cine a încercat să îl elimine pe liderul ucrainean

Ce pas important a făcut

Astăzi, primii luptători străini au ajuns pe teritoriul Ucrainei, pentru a ajuta la apărarea țării în fața invaziei trupelor ruse. Președintele Volodimir Zelenski a făcut un anunț în acest sens.

„Ucraina îi întâmpină pe voluntarii străini. Primii 16.000 sunt deja pe drum pentru a apăra libertatea și viața, pentru noi și pentru toată lumea“, a transmis șeful ucrainean, într-un mesaj pe Facebook.

Acesta nu a specificat însă de unde provin luptătorii străini pe care i-a anunțat.

Potrivit CNN, SUA, Marea Britanie și alte state și-au instruit cetățenii să nu se implice în războiul Rusia-Ucraina, cu toate că guvernele lor continuă să furnizeze arme către Kiev, precum și ajutor umanitar. Toate acestea în paralel cu sancțiunile fără precedent impuse Rusiei după invazie.

„Rușii au blocat evacuarea femeilor și copiilor“

Vadim Boicenko, primarul orașului asediat Mariupol, a declarat, într-o altă evoluție a crizei provocate de Rusia în Ucraina, că trupele lui Putin au cauzat o catastrofă umanitară în oraș.

„Rușii blochează aprovizionarea și reparația rețelelor de electricitate, apă și încălzire. Au avariat deja căile ferate. Au distrus poduri și au lovit trenuri, astfel încât să nu putem evacua femeile, copiii și bătrânii din Mariupol“, a scris primarul pe Telegram.

Te-ar putea interesa și: Hartă: Orașele din Ucraina pe care rușii au pus stăpânire. Kievul rămâne în picioare

 

Citește și: