28 iul. 2022 | 07:35

5 sfaturi pentru a menține copiii în siguranță online: ce dezvăluie experții juridici

ACTUALITATE
5 sfaturi pentru a menține copiii în siguranță online: ce dezvăluie experții juridici

Siguranța pe internet devine o problemă din ce în ce mai răspândită în rândul copiilor. Potrivit unui raport din 2020-21 al Ofcom, cei cu vârsta cuprinsă între 5 și 15 ani folosesc dispozitive compatibile cu internetul pentru o medie de 6 ore pe zi, evidențiind cât de mult timp petrec copiii din Marea Britanie online.

Cu toate acestea, același raport detaliază, în mod șocant, că doar 27% dintre părinți folosesc filtre, pentru a împiedica accesul la conținut online explicit. Având în vedere acest lucru, experții de la piața juridică UpCounsel au oferit părinților cinci sfaturi ale experților despre cum să-și păstreze copiii în siguranță online.

Stabilește reguli și respectă-le

Tu, ca părinți, ai control asupra tehnologiei pe care copilul tău le consumă online. În primul rând, poartă o conversație matură cu copilul despre ceea ce îi place să facă online, precum și pentru cât timp crede că își folosește dispozitivul. Acest lucru te va ajuta să evaluezi dacă își folosește timpul online în mod sănătos.

Află ce dispozitive tehnologice folosesc copiii tăi

 „Pentru a înțelege pe deplin și a ști ce fac copiii tăi online, este foarte important să fii la curent cu dispozitivele pe care le folosesc. Acestea pot fi dispozitive de jocuri dedicate, cum ar fi Xbox sau PlayStation, un laptop sau computer și, de asemenea, un telefon mobil”, spun experții de la UpCounsel.

Raportul Ofcom menționat mai sus a afirmat că 100% dintre cei 3.300 de adolescenți din intervalul 16-17 pe care i-au chestionat aveau propriul dispozitiv mobil, acest număr scăzând ușor la 97% pentru cei cu vârsta între 12-15 ani. Pentru a accesa internetul, 98% din grupul de vârstă 16-17 folosesc dispozitive personale, cum ar fi un mobil sau un laptop, numărul respectiv scăzând din nou ușor la 94% în intervalul de vârstă 12-15.

Fii conștient de blocajele parentale și alte caracteristici de siguranță încorporate

Tehnologia modernă a răspuns problemei hărțuirii cibernetice oferind niveluri din ce în ce mai puternice de protecție, prin modificări fizice, cum ar fi senzorii de amprentă, până la actualizări de software over-the-air.

 Învață să descoperi când copilul tău s-ar putea confrunta cu probleme online

Când copiii devin victime ale agresiunii online sau ale altor tipuri de amenințări, vei putea observa o schimbare în comportamentul lor dacă acorzi atenție. Copilul tău a devenit mai izolat? Poate că este predispus la furie după ce joacă un joc video, în special unul care promovează împușcături sau alte violențe?

Dacă copilul tău este agresat cibernetic, asigură-te că știe ce să facă

„Ar trebui să ne ajutăm copiii să identifice ce este hărțuirea online și cum ar trebui să facă față acesteia din ambele părți și cât de important este să salvăm și dovezile. Făcând acești pași mari va limita drastic cât de eficient este bullying-ul online”, spun experții.