SpaceX va efectua un zbor de test al navei spațiale Starship. Când se va întâmpla

SpaceX va efectua un zbor de test al navei spațiale Starship. Când se va întâmpla

Într-un document depus la Comisia Federală pentru Comunicații, după cum notează The Verge, SpaceX și-a prezentat planurile pentru primul zbor orbital de test al platformei sale Starship.

Acest proiect este un punct esențial către trimiterea primilor oameni pe Lună de la misiunile Apollo – și chiar Marte – făcând din această călătorie un punct cheie pentru compania spațială condusă de Elon Musk.

Pentru a pune în practică zborul orbital, amplificatorul Super Heavy al Starship va ajuta nava să decoleze de la sediul SpaceX din sudul Texasului.

SpaceX planifică mai multe zboruri de testare atmosferice ale prototipurilor Starship

Astfel, zborul de testare – fără pasageri la bord – va decola din spațiul de dezvoltare Starship al SpaceX de pe plaja Boca Chica din sudul Texasului, la nord de frontiera SUA-Mexic. Locul de lansare Starship, pe care SpaceX îl numește Starbase, este același spațiu în care tehnicienii construiesc rapid noi prototipuri ale rachetei gigant de următoarea generație.

În timpul unei încercări de lansare orbitală, amplificatorul reutilizabil Super Heavy din prima etapă se va detașa de nava spațială și se va întoarce pe Pământ pentru o aterizare verticală. În cele din urmă, SpaceX dorește să utilizeze brațele de captare pe turnul de lansare pentru a surprinde prima etapă descendentă, facilitând configurarea și realimentarea pentru o altă misiune.

Starship va zbura între strâmtoarea Florida, să meargă pe orbită și să facă o „aterizare electrică și țintită” la aproximativ 62 de mile de coasta de nord-vest a Kauai într-o „aterizare ușoară pe suprafața oceanului”. Încă nu este clar ce va presupune o astfel de aterizare.

Compania condusă de Elon Musk speră să „colecteze cât mai multe date posibil în timpul zborului pentru a cuantifica dinamica de intrare și pentru a înțelege mai bine ceea ce experimentează vehiculul într-un regim de zbor care este extrem de dificil de prezis cu precizie sau de a reproduce”.

Este o nouă dezvoltare interesantă în eforturile SpaceX de a livra primii astronauți pe suprafața Lunii din 1972, în baza unui contract cu NASA.

Compania a lansat până acum cinci prototipuri la scară largă ale rachetei sale Starship, cel mai recent devenind primul care aterizează în siguranță. Poate că vom vedea în curând primul care va ajunge în spațiu.

Citește și: