SpaceX pregătește prototipul Starship SN8 pentru zborul de testare la mare înălțime

SpaceX pregătește prototipul Starship SN8 pentru zborul de testare la mare înălțime

După un alt test de succes al navei, Starship SpaceX va încerca să atingă o altitudine de 15 kilometri.

În septembrie 2019, Elon Musk a spus că speră că SpaceX va putea efectua un test orbital al navei sale Starship în termen de șase luni. Acest lucru nu s-a întâmplat, ar acum compania este aparent pregătită să efectueze un test de zbor la mare altitudine.

Într-un tweet, miliardarul a anunțat că cel mai recent prototip, supranumit SN8, a reușit să treacă un test static și că un test de zbor la o altitudine de aproximativ 15 kilometri ar putea avea loc săptămâna viitoare.

Oamenii de știință de la NASA Spaceflight au transmis în direct videoclipuri cu motorul triplu Raptor care a pornit cu succes și au postat un clip al evenimentului pe Twitter.

Pe baza notificărilor adresate localnicilor din zonă, aceștia anunță că 30 noiembrie este o dată probabilă pentru test.

NASA investește masiv în SpaceX pentru un test cu o rachetă aparte

De curând, NASA a acordat SpaceX un contract de 53 de milioane de dolari pentru a efectua o demonstrație de transfer de combustibil folosind nava sa spațială Starship.

Realimentarea pe orbită este un pas crucial pentru SpaceX, pentru a permite navei sale spațiale Starship să facă călătoria în locuri îndepărtate, inclusiv Luna și Marte. Ideea este să lansezi mai multe nave spațiale, unele destinate să le completeze pe altele în timp ce se află pe orbită.

„Combinarea reutilizării rapide a Starship cu reumplerea orbitală este esențială pentru transportul economic al unui număr mare de echipaje și mărfuri pe Lună și Marte”, a scris SpaceX într-un tweet.

În cele din urmă, SpaceX a câștigat 53,2 milioane de dolari pentru o „demonstrație de zbor la scară largă pentru a transfera zece tone metrice de oxigen lichid între tancuri pe un vehicul Starship”. În special, acest lucru pare să implice faptul că NASA finanțează efectiv un test de zbor orbital cu o singură navă în care un prototip Starship va încerca să transfere oxigen lichid între rezervorul său principal LOx și un rezervor mai mic „header”.