SpaceX a pus o armură high tech pe naveta spațială. Elon Musk a arătat și cum rezistă la căldură

SpaceX a pus o armură high tech pe naveta spațială. Elon Musk a arătat și cum rezistă la căldură

Fotografiile unui fan SpaceX arată cel mai nou prototip Starship. Ce poți identifica în imagini e învelișul care protejează naveta de căldură.

Ecranul termic al navei spațiale va fi compus din multe „plăci hexagonale”, bucăți de ecranare ceramică în formă hexagonală concepute pentru a disipa cantitățile enorme de căldură generate în timpul reintrării în atmosfera Pământului.

Armura prototipului Starship pare desprinsă din filmele SF

Un videoclip încărcat de CEO-ul SpaceX, Elon Musk, prezintă diferite plăci supraîncălzite. „Părțile fierbinți au atins temperatura de intrare orbitală în jurul valorii de peste 1300 de grade Celsius”, a comentat Musk într-un tweet.

Plăcile sunt proiectate pentru a acoperi latura orientată spre Pământ, pe măsură ce nava spațială masivă face manevrele de coborâre. „Nu este nevoie de scut pe partea din spate”, a clarificat Musk în 2019. Un sistem de răcire, între timp, va asigura că nava Starship va fi gata „să zboare din nou imediat după aterizare”, potrivit CEO-ului.

SpaceX a testat plăcile de la prototipurile „Starhopper” în 2019, conform Teslarati. Dar plăcile în sine au trecut probabil prin diferite iterații și modificări de atunci. SpaceX a început chiar să-și dea seama cum să instaleze diferitele plăci, folosind brațe robotizate gigantice.

În orice zi de acum încolo, compania urmează să lanseze cel mai recent prototip pe scară largă, denumit SN11, urmat de primul său zbor de test orbital în acest an, ceea ce înseamnă că această armură termică a navei Starship va fi mai importantă ca niciodată.

Încă nu este clar când va avea loc acest pas important al SpaceX, dar cu siguranță vom urmări evenimentul.

NASA investește masiv în SpaceX pentru un test cu o rachetă aparte

De curând, NASA a acordat SpaceX un contract de 53 de milioane de dolari pentru a efectua o demonstrație de transfer de combustibil folosind nava sa spațială Starship.

Realimentarea pe orbită este un pas crucial pentru SpaceX, pentru a permite navei sale spațiale Starship să facă călătoria în locuri îndepărtate, inclusiv Luna și Marte. Ideea este să lansezi mai multe nave spațiale, unele destinate să le completeze pe altele în timp ce se află pe orbită.

„Combinarea reutilizării rapide a Starship cu reumplerea orbitală este esențială pentru transportul economic al unui număr mare de echipaje și mărfuri pe Lună și Marte”, a scris SpaceX într-un tweet.