28 mart. 2021 | 11:10

Roboții preiau lumea artei digitale. La ce nivel a ajuns moda NFT și încotro se îndreaptă

ACTUALITATE
Roboții preiau lumea artei digitale. La ce nivel a ajuns moda NFT și încotro se îndreaptă

Fenomentul digital NFT a devenit o modă ce evoluează constant. Am scris aici ce înseamnă, mai exact, un NFT și aici ai un ghid – cum creezi, vinzi sau cumperi active digitale. Chiar și artiști de la noi au început să vândă NFT-uri.

Ce poate să urmeze, poate te-ntrebi. Roboții preiau lumea artei. Este clar că universul criptografiei este plin de surprize.

Ia, de exemplu, robotul umanoid celebru Sophia. Ea tocmai a vândut o lucrare digitală ca jeton nefungibil (NFT) pentru 688.888 de dolari, relatează Reuters.

Sophia a făcut echipă cu artistul digital italian Andrea Bonaceto pentru a produce o combinație de diverse elemente, inspirate din lucrările lui Bonaceto. Robotul chiar a mixat unele dintre propriile sale picturi fizice.

Este încă o altă vânzare controversată a proprietății digitale asupra unei opere de artă digitale. Ce urmează? Roboți umanoizi care cumpără lucrări digitale ale altor roboți umanoizi?

NFT-urile au devenit o modă pe care n-o putem nega

Lucrarea rezultată, un fișier MP4 de 12 secunde intitulat „Sophia Instantiation”, arată evoluția portretelor lui Bonaceto, pe măsură ce sunt încorporate încet în cele ale Sophiei.

„Sunt atât de încântată de răspunsul oamenilor la noile tehnologii, cum ar fi robotica și sunt atât de bucuros că fac parte din această eră a tehnologiei creative”, a spus robotul Sophia pentru Reuters.

Încă nu este clar cine a decis să cheltuiască trei sferturi de milion de dolari pentru o piesă de artă creată – într-un fel – de un robot.

„Am fost cam uimită să văd cât de repede a luat amploare licitația”, a declarat Sophia. „Așa că a fost cu adevărat exaltant și uimitor”.

Mai mult, un alt artist digital, Beeple, cunoscut și sub numele de Mike Winkelmann, și-a vândut opera de artă digitală „The First 5000 Days” ca jeton nefungibil (NFT) prin casa de licitații Christie’s, pentru un record de 69 de milioane de dolari.

El a declarat, după ce a făcut tranzacția, că NFT-urile sunt o prostie. Cine știe, poate are dreptate.

Alți artiști care produc și vând NFT-uri tind, de obicei, să economisească cel puțin o parte din câștigurile lor în criptomonede, așa cum relatează Coindesk.

A intra în acest domeniu al criptomonedelor vine cu o mulțime de maxime și minime. Acestea tind să fluctueze dramatic, chiar și în perioade de timp de câteva ore. De asemenea, ele sunt în mare parte nereglementate.

Nimeni nu știe cu adevărat unde ne va duce trendul NFT. Este doar o modă care va dispărea sau va evolua? O mulțime de experți și artiști au păreri împărțite.