Ghid NFT | Cum creezi, vinzi sau cumperi active digitale prin OpenSea sau altă platformă

Ghid NFT | Cum creezi, vinzi sau cumperi active digitale prin OpenSea sau altă platformă

Fenomentul NFT a devenit o modă și nu mai poate fi ignorat, asta e clar. Iată ce trebuie să știi dacă vrei să creezi, să vinzi sau să cumperi așa ceva prin OpenSea, cea mai cunoscută platformă la ora actuală.

NFT înseamnă, pe scurt, un token non-fungibil. Adică un activ digital care nu poate înlocuit cu nimic altceva similar. Ca un tablou de Mona Lisa. Pot exista copii, dar numai unul e originalul.

Aceste active digitale sunt înregistrate în tehnologia blockchain, cea care e folosită și-n domeniul criptomonedelor ca Bitcoin. A devenit deja o modă să deții așa ceva, mai ales după ce Mike Winkelmann, un artist digital cunoscut sub numele de Beeple, a reușit să-și vândă o operă în schimbul a 69 de milioane de dolari. Dar oricine poate crea un activ digital.

Poți fi artist de orice fel sau poți vinde orice altceva în format digital în format NFT. Nu e neapărat necesar să cumperi așa ceva doar cu criptomonede, pentru că sunt platforme care-ți permit să achiziționezi doar cu un simplu card bancar.

Iată tot ce trebuie să știi dacă vrei să creezi, să cumperi sau să vinzi așa ceva.

De unde cumperi NFT-uri

Cea mai populară platformă e, la ora actuală, OpenSea. Mai poți arunca o privire și pe Rarible – un exemplu local de pe această platformă e al lui Paul Tănase, care a pus o maimuță pe Lună. În fine, încă un exemplu e Foundation, unde poți licita pentru una dintre creațiile lui Victor Fota.

Cu siguranță vor apărea și altele pe măsură ce fenomenul ia amploare. Și pare că va lua. Gândește-te la această platformă ca la o imensă galerie de artă, unde sunt expuse opere de artă sau alte active digitale. E platforma pe care găsești la licitație, spre exemplu, și cel mai recent single al Deliei, primul artist de la nou care a decis să-și vândă piesa în format NFT.

Pe OpenSea găsești cam tot ce vrei acum în materie de artă în format digital destinată colecționarilor – de la picturi și diverse schițe grafice până la piese și chiar eseuri. Platforma funcționează ca o casă de licitație, unde fiecare vine cu propria ofertă.

Cine oferă cel mai mult, e considerat câștigător. Unii artiști care listează acolo, însă, te lasă să cumperi direct, dacă lucrarea are deja stabilit un preț.

Cum te pregătești pentru achiziția NFT

Mai întâi de toate, ai nevoie de un portofel digital.  Cei de la CNBC recomandă MetaMask, un plug-in pentru Chrome. E doar o recomandare, poți folosi orice altceva.

Important de precizat că OpenSea, platforma pe care ți-am dat-o drept exemplu mai sus folosește Ethereum, o criptomonedă la fel de cunoscută în lumea asta ca Bitcoin. Așa că dacă vrei ceva de acolo, trebuie să-ți adaugi bani în portofelul digital și să cumperi Ethereum. Săptămâna asta, un Ethereum era undeva la 1.700 de dolari.

Evident că poți cumpăra fracțiuni. Dacă, să zicem, vrei să cumperi un NFT cu 850 de dolari, atunci cumperi doar jumătate din Ethereum.

Mare atenție la un lucru: în momentul în care instalezi MetaMask și creezi, practic, portofelul, într-unul dintre pașii urmați ți se va da o frază secretă. E foarte important să o păstrezi că e soluția de back-up, dacă ai uitat numele de utilizator sau parola folosite.

Odată ce ai trecut prin toți pașii de instalare, ai un portofel digital conectat direct la OpenSea.

Cum cumperi Ethereum

Pentru a cumpăra criptomonede, ai la dispoziție o serie de aplicații. Cea mai cunoscută dintre ele și extrem de populară e Coinbase. Dar dacă tu ai instalat deja MetaMask și te-ai conectat prin acest plug-in la OpenSea, ar fi bine să cumperi direct de acolo.

Urmezi pașii, care sunt extrem de simpli, dar ține cont de un lucru: ai o taxă de 5 dolari pentru fiecare tranzacție și o alta de 4,88 dolari la fiecare utilizare. Ar fi bine, așadar, să știi cât cumperi exact pentru a nu plăti aceste comisioane mereu.

 

După ce ai finalizat cumpărarea de Ethereum, suma pe care o deții în aceste criptomonede îți va apărea în câteva minute în contul MetaMask. De aici înainte, ești gata să cumperi NFT-uri.

Cum cumperi active digitale

Ai portofel digital, ai Ethereum în cont, așa că următorul pas e să mergi pe platforma OpenSea. Ai mai multe categorii la dispoziție și, dacă te-ai decis la o operă sau orice altceva, de aici încolo e simplu. Să zicem că vrei acest cadru cu pisicuța de mai jos, care costă, la momentul în care a fost redactat articolul, aproape 9 dolari sau 0,005 Ethereum.

După cum vezi, autorul are un preț fix și nu a fost scoasă la licitație. Asta înseamnă că o poți cumpăra apăsând butonul Buy Now.

Odată ce ai apăsat acel buton, procedezi la fel ca-n cazul oricărei alte achiziții de pe internet. Doar că aici trebuie să fii atent la ceva important: în procesul de achiziție apar și alte taxe. Pentru pisicuța de mai sus, de exemplu, plătești, în final, 26,88 dolari, echivalentul în Ethereum.

Dacă ți se pare costisitor, s-ar putea să ai dreptate. Așa că poate te gândești să creezi tu ceva și apoi să vinzi. Iată cum faci.

Cum să creezi propriile opere în format digital

Cea mai la îndemână metodă e să folosești platforma Rarible, pe care o vezi în imaginea de mai sus. Undeva în dreapta ai opțiunea Create.

Se dă exemplu cu poza de mai sus – imagine din Porto, Portugalia. Să zicem că ai așa ceva și vrei să o transformi în NFT și să o vinzi pe OpenSea sau în altă parte. Cum spuneam, apeși Create și, de aici încolo, pașii sunt simpli:

  • Selectezi fișierul/opera dorită – poate fi ceva în format PNG, GIF, MP3 sau orice alt format, care nu depășește 30MB
  • Poți alege să-ți lași NFT-ul la licitație sau să-i stabilești un preț (trebuie să plătești și aici o taxă, în funcție de prețul stabilit)
  • Alegi numele și descrierea
  • Îți stabilești ceva detalii legate de drepturile de autor. Poți primi, spre exemplu, bani dacă opera ta e revândută
  • Îți conectezi portofelul digital – te întorci în MetaMask, despre care-ți spuneam mai sus
  • Plătești comisionul cerut
  • Apeși start pentru generarea semnăturii proprii

De precizat, însă, că și OpenSea oferă posibilitatea de a crea un NFT. Se pare, însă, că taxele și comisioanele sunt mai mari.

Cam asta e tot. Pare complicat, dar e destul de simplu.

Ține minte însă că acest articol are doar rol informativ, iar fiecare e liber să aleagă dacă vrea să cumpere NFT, să vândă sau să creeze așa ceva.

De asemenea, toate aplicațiile și metodele prezentate mai sus au rolul de a te ghida în caz că vrei să faci așa ceva și nu reprezintă singurele soluții disponibile pe piață. Comisioanele și taxele percepute pot varia de la caz la caz. 

17:31 / 24.03.2021