REVIEW: Red Notice, o comedie aproape reușită, cu o distribuție de pomină: Ryan Reynolds, Dwayne Johnson și Gal Gadot

REVIEW: Red Notice, o comedie aproape reușită, cu o distribuție de pomină: Ryan Reynolds, Dwayne Johnson și Gal Gadot

În lumea criminalității internaționale, un agent Interpol încearcă să-l vâneze și să-l captureze pe cel mai căutat hoț de artă din lume. Dar lucrurile se complică, pe măsură ce există o competiție între mai mulți doritori ai titlului de “cel mai bun hoț de artă din lume”. Ryan Reynolds, Dwayne Johnson și Gal Gadot fac un trio amuzant în Red Notice, dar stângaci pe alocuri.

De peste un secol încoace, Hollywood-ului s-a învârtit în jurul charismei. În anii ’30 și ’40, publicul îi urmărea cu interes pe Jimmy Stewart, Cary Grant și Katharine Hepburn care puteau uimi chiar și cu cele mai monotone materiale. Mai recent, actori precum Leonardo DiCaprio, Brad Pitt și Jennifer Lawrence au adus oamenii în cinematografe prin charisma lor. Trioul Ryan Reynolds, Dwayne Johnson și Gal Gadot nu sunt, ce-i drept, cea mai reușită combinație cinematografică, dar au farmecul lor.

Red Notice este un film american de comedie și cvasi-acțiune din 2021, scris și regizat de Rawson Marshall Thurber. Dwayne Johnson se află în rolul unui agent FBI care face echipă, fără tragere de inimă, cu un renumit hoț de artă (Ryan Reynolds) pentru a prinde un hoț și mai notoriu (Gal Gadot). Filmul marchează a treia colaborare dintre Thurber și Johnson după Central Intelligence (2016) și Skyscraper (2018), a treia colaborare dintre Gadot și Johnson după Fast Five și Fast & Furious 6 și a doua colaborare dintre Johnson și Reynolds după Hobbs & Shaw (2019).

Plănuit inițial pentru lansare de Universal Pictures, filmul a fost achiziționat de Netflix pentru lansare. A fost o lansare limitată în cinematografe pe 5 noiembrie 2021, înainte de difuzarea digitală pe platformă pe 12 noiembrie 2021. Filmul a primit recenzii în general mixte din partea criticilor, care au lăudat distribuția, dar au deplâns regia și narațiunea. Cel puțin, actorii din distribuție se mândresc cu el. Ryan Reynold a scris pe Twitter că-și felicită colegii din echipa Red Notice.

Filmul îl prezintă, în principal, pe profilerul criminalist FBI John Hartley (Dwayne Johnson), în timp ce încearcă să-l prindă pe unul dintre cei mai căutați hoți de artă din lume, Nolan Booth (Ryan Reynolds), care are misiunea de a fura miticele ouă valoroase ale Cleopatrei. Dar cei doi sunt depășiți de hoțul de artă, femeia fatală, The Bishop (Gal Gadot) și ajung în închisoare în timp ce ea încearcă să adune ouăle pentru ea însăși.

Noul blockbuster de pe Netflix, Red Notice, o variantă slabă a filmului Indiana Jones, este scris și regizat de Rawson Marshall Thurber. Chimia dintre cele trei personaje nu e cea mai bună, dar anumite scene îți fură niște zâmbete, datorită comicul de limbaj și de situație.

Red Notice nu e film genial, ci unul „de duminică”

Așadar, în urmă cu două mii de ani, Marcus Antonius i-a dăruit Cleopatrei trei ouă bijuterii drept cadou de nuntă, simbolizând devotamentul său. Ouăle au fost pierdute în timp, până când două au fost găsite de către un fermier în 1907. Al treilea ou a rămas pierdut.

În 2021, agentul special John Hartley, un profiler criminalist al FBI, este desemnat să-l asiste pe agentul Interpol Urvashi Das în investigarea furtului unuia dintre ouăle păstrate și expuse la Museo Nazionale di Castel Sant’Angelo din Roma. El stabilește că oul expus este un fals și oul adevărat a fost furat, așa că Das a securizat camera.

Cu toate acestea, înainte ca încăperea să fie închisă, hoțul internațional de artă Nolan Booth reușește să evadeze, urmărit fiind de Hartley. Booth evadează, în cele din urmă, la casa lui din Bali cu oul, dar îl găsește pe Hartley așteptându-l, împreună cu Das și o echipă de atac Interpol. Aceștia îl arestează pe Booth și iau oul în custodie. Fără să știe nimeni altcineva, aparent, principala competiție a lui Booth, Sarah Black AKA „The Bishop” este deghizat ca unul dintre membrii echipei de atac și schimbă oul adevărat cu un alt fals în spatele vehiculului. A doua zi, Das se confruntă cu Hartley crezând că el este responsabil pentru furtul oului. Drept urmare, ea îl bagă într-o închisoare rusească îndepărtată, în aceeași celulă cu Booth.

La scurt timp după sosire, ei sunt aduși la Black, unde ea îi propune lui Booth să lucreze împreună pentru a găsi al treilea ou. Booth dezvăluie că el știe, de fapt, unde se află oul. Booth refuză oferta ei, iar ea pleacă, declarând că va găsi al oul prețios. Hartley sugerează ca el și Booth lucrează împreună pentru a o învinge pe Black. Dacă Booth îl ajută s-o închidă pe Black, atunci Booth îi va lua locul ca hoțul de artă numărul unu din lume. Cei doi evadează din închisoare și se îndreaptă spre Valencia pentru a fura cel de-al doilea ou, aflat în posesia celebrului traficant de arme Sotto Voce, care organizează un bal mascat. Acolo, o întâlnesc pe Black, care intenționează, de asemenea, să-l fure. Cei trei ajung în seiful lui Voce, unde Hartley și Booth luptă cu Black. Voce sosește și îi prinde pe bărbați, în timp ce Black dezvăluie că ea și Voce lucrează împreună.

Fiind capturați, ea îl torturează pe Hartley și, crezând că Booth a divulgat locația celui de-al treilea ou, Black îl atacă pe Voce și pleacă, aparent, în Egipt, unde Booth susține că este ultimul ou. După ce au părăsit Valencia, Booth îi dezvăluie lui Hartley că oul se află, de fapt, în Argentina, o locație pe care numai el o știe, deoarece era înscris pe ceasul răposatului său tată, care aparținuse cândva curatorului personal de artă al lui Adolf Hitler, Rudolph Zeich.

După căderea celui de-al Treilea Reich în 1945, Zeich a fugit din Europa în Argentina cu oul. Cei doi caută în jungla argentiniană, unde găsesc un buncăr secret. În interior se află nenumărate artefacte naziste, printre care și al treilea ou. Black ajunge să fure oul de la duo sub amenințarea armei, doar pentru a fi întreruptă de sosirea lui Das și a unei echipe de poliție locală. Hartley, Booth și Black evadează într-un Mercedes antic, conducând printr-o mină de cupru abandonată lângă buncăr, fiind urmăriți de Das într-un vehicul blindat. În cele din urmă, ei ies în apropierea vârfului unei cascade în care sar, aterizând într-un lac. Booth înoată până la țărm cu oul, doar pentru a descoperi că Hartley și Black sunt, de fapt, mai mult decât parteneri. Sunt iubiți. Booth le dă oul și aceștia îl lasă încătușat de un copac din pădurea tropicală.

În Cairo, Hartley și Black livrează cele trei ouă unui cumpărător miliardar egiptean, la timp pentru nunta fiicei sale (oglindind cadoul original al lui Marc Antony pentru Cleopatra). Gestul este umbrit atunci când mireasa este mai entuziasmată de cântărețul care cântă la nuntă, Ed Sheeran. Nunta este ulterior întreruptă de raidul lui Das cu echipa de la Interpol. Singuri pe iahtul lor, Hartley și Black sunt întâmpinați din nou de Booth, care îi informează că i-a spus lui Das despre contul lor din Insulele Cayman care conține plata miliardarului egiptean, în valoare de trei sute de milioane de dolari, pe care Das îl îngheață. Booth dezvăluie, de asemenea, că Interpolul este pe cale să-i captureze, dar le oferă o șansă de a scăpa: dacă îl ajută cu un nou furt, care necesită trei persoane pentru a reuși. Aceștia sunt de acord și fug împreună, iar Das le pune înștiințări roșii (Red Notice) pe toți trei, în timp ce trioul fraudulos își începe furtul la Luvru, în Paris.

Thurber a vrut să se bazeze pe sex-appeal-ul trio-ului din Red Notice, și a reușit. Îți ia ochii, dar asta nu înseamnă că scenariul e genial. La finalul filmului, twistul este bun. Asta mai salvează puțin pelicula, din faptul că nu e prea captivantă, ci doar comică. Nu e, de asemenea, o poveste care să rămână în inimile cinefililor și despre care să povestească prietenilor. Dar e bun ca film “de duminică” și să-ți clătești puțin ochii cu personajele principale.

Dar te voi lăsa pe tine să decizi dacă merită sau nu. Poate te convingi din trailer sau poate-i dai o șansă pe Netflix.