Povestea mai puțin știută a omului care salvează, un secol mai târziu, milioane de vieți prin această invenție

Povestea mai puțin știută a omului care salvează, un secol mai târziu, milioane de vieți prin această invenție

Wu Lien-Teh a revoluționat sistemul medical, când vine vorba de boli infecțioase la începutul anilor 1900. Cu un secol în urmă, el lupta împotriva unei epidemii de ciumă în China și a făcut o propunere radicală bazată pe un act care în sine era pionier pentru cultura sa. Iată cum a apărut cea mai eficientă mască din ziua de azi.

Astăzi, inovația sa este una obișnuită. Și datorită ingeniozității sale, suntem cu un pas înainte când ne confruntăm cu dezastre de sănătate precum Covid-19.

wu-lien-teh-142-ani-aniversare

În ceea ce ar fi fost cea de-a 142-a aniversare a sa, Google și-a onorat moștenirea cu „Google Doodle”, un act din ce în ce mai prestigios de recunoaștere digitală pentru pionierii adesea neglijați din domeniul lor.

Doctorul, dându-și seama că pandemia de ciumă era destul de serioasă, a venit cu o mască de față inovativă. Iată povestea lui.

Cine a fost Wu Lien-Teh?

Lien-teh a crescut în ceea ce este acum o parte a Malaeziei, dar a făcut parte dintr-o colonie din Regatul Unit. Familia sa era din China, așa că, atunci când a fost acceptat la școala medicală din Cambridge în 1896, cu o bursă Queen’s, a devenit primul student de origine chineză care a fost admis aici.

El și-a făcut repede un renume, câștigând o serie de premii și burse, care i-au permis să călătorească la Liverpool, Germania, Paris și Baltimore pentru cercetare. Dar s-a întors, în cele din urmă, în colonia din Regatul Unit. Aici, a venit o oportunitate din China – i s-a cerut să navigheze la Tianjin, unde a preluat rolul de vice-director la Colegiul Armatei Imperiale.

Când vestea despre o ciumă mortală în nordul Manciuriei, cu aproape 100% mortalitate, a ajuns la Beijing în 1910, Lien-teh a fost rugat să meargă și să contribuie la stoparea răspândirii rapide.

Aceasta a fost ciuma pneumonică, care provine din ciuma bubonică și cauzată de bacteriile Yersinia pestis, aceleași bacterii din spatele pandemiei de ciumă, de multă vreme. Aceasta a ucis 60.000 de oameni în doar patru luni.

Potrivit unui necrolog din Lien-teh publicat în British Medical Journal: „Nu avea nicio îndoială cu ce se confrunta. La momentul diagnosticului, ciuma pneumonică era o sentință de moarte”.

Lien-teh a efectuat o autopsie unei japoneze care murise de ciumă, prima făcută vreodată în China, după ce s-a confruntat cu multă rezistență din cauza obiceiurilor culturale chinezești care au condamnat această practică. El a venit cu o nouă teorie care era diferită de narațiunea comună la vremea respectivă: mai degrabă decât să fie răspândită de purici și șobolani, ciuma s-a răspândit pe calea aerului la oameni.

El a conceput populara mască N95 (cunoscută drept FFP2 în Europa)

După aceasta, Lien-teh nu a pierdut timpul cu o versiune mai protectoare a măștilor anti-ciumă, adăugând mai mult tifon, straturi de protecție sau găsind o modalitate mai bună de a lega masca pentru a preveni mișcarea acesteia.

Astăzi, măștile sale sunt recunoscute ca fiind precursorii timpurii ai măștilor N95 (în prezent, cele mai bune și populare sunt FFP2 și FFP3, adică N95 și N99).

Dar poate și mai important pentru succesul lui Lien Teh în combaterea focarului a fost insistența sa de a incinera corpurile celor care muriseră din cauza infecției. Potrivit Singapore Medical Journal, el a fost șocat să găsească 2.000 de cadavre neîngropate în zonă.

Știa că atunci când vremea se va încălzi, cadavrele lăsate afară ar reprezenta un pericol grav pentru sănătatea publică. Lien-teh a trebuit să convingă oficialii locali să fie de acord, în ciuda opoziției culturale puternice față de această practică, la o incinerare în masă, deoarece terenul era prea rece pentru înmormântare. Îngreunând lucrurile, au fost nevoiți să înmoaie corpurile în parafină și să le ardă pe pirurile funerare.

Odată cu creșterea incinerării, s-a încurajat purtarea de tifon și a măștilor de bumbac. De asemenea, au venit și sfaturi de la Lien-teh pentru monitorizarea căilor ferate și a altor mijloace de transport în comun. Astfel, mortalitatea cauzată de Pesta Manchuriană a scăzut.

Munca sa a fost văzută ca unul dintre primele servicii de sănătate publică chineze ce au făcut ca lumea medicală să avanseze și putem să spunem că lui îi datorăm faptul că avem o mască eficientă în pandemia din zilele noastre.

Citește și: