Această mască poate opri pandemia și o țară din UE tocmai a făcut-o obligatorie

Această mască poate opri pandemia și o țară din UE tocmai a făcut-o obligatorie

Există măști considerate standardul de aur al echipamentelor de protecție individuală, deoarece blochează 95% din particulele mari și mici. Acest tip de mască ar putea pune capăt pandemiei.

Filtrul funcționează prin captarea particulelor neutre, cum ar fi bacteriile și virusurile, înainte ca acestea să treacă prin mască, protejând purtătorul și pe cei din jur. Masca N95 (sau KN95), cunoscută în Europa și România drept FFP2, este mult mai eficientă, deci, față de măștile chirurgicale.

Studiile au arătat că măștile scad semnificativ șansele de transmitere sau de contractare a coronavirusului. Dar nu toate măștile oferă o protecție eficientă. În funcție de țesătură și de numărul de straturi, măștile de pânză simple și confecționate acasă au o gamă de eficacitate care poate fi de până la 26%, ceea ce îl lasă pe purtător vulnerabil.

Din 25 ianuarie, austriecii au înlocuit luni măştile faciale de pânză cu măşti de protecţie de tip FFP2, devenite de acum obligatorii pentru cei cu vârste de peste 14 ani în mijloacele de transport, magazine, locurile de prestare a serviciilor şi cabinetele medicale.

Finalul pandemiei depinde de fiecare dintre noi

Unii experți, cum ar fi cei de la Brigham and Women’s Hospital și medicul de la Harvard Medical School, Dr. Abraar Karan, au pledat pentru utilizarea publică a măștilor N95 de la începutul pandemiei.

Calitatea protecției pe care o poate oferi o mască de față este crucială. O boală respiratorie, cum ar fi coronavirusul, se transmite prin aerosoli, particule minuscule care plutesc în aer. Unele particule purtătoare de virus sunt suficient de mici pentru a se deplasa prin sau în jurul măștilor de calitate inferioară, făcând utilizatorul vulnerabil la inhalarea particulelor virale.

„Știm acum că aerosolii se răspândesc cel mai bine atunci când există o ventilație slabă, aglomerare și contact apropiat care este prelungit”, a declarat Dr. Karan într-un interviu.

Dr. Karan nu este singurul expert care a fost vocal în sprijinul unor măști de calitate mai bună pentru publicul larg. Fostul comisar american al Administrației pentru Alimente și Medicamente, Dr. Scott Gottlieb, a scris într-un articol publicat în Wall Street Journal că „încurajarea oamenilor să poarte măști de calitate superioară este un pas simplu care ar putea face diferența”.

Cea mai mare problemă este lipsa aprovizionării. Săptămâna aceasta a marcat un an întreg al coronavirusului, iar administrația Biden s-a angajat să invoce mai des legea privind producția de apărare, pentru a stimula fabricarea măștilor N95 și a altor provizii critice. Experții speră că producția va atinge o viteză semnificativă pentru a putea alimenta suficient populația.

Masca N95 (FFP2) ar fi cea mai eficientă

„O mască N95 care este bine echipată în mod clar este cel mai bun lucru pe care îl puteți face”, a declarat recent pentru CNN directorul Institutului Național de Alergii și Boli Infecțioase, dr. Anthony Fauci. „Ați putea obține producția asta într-un ritm mult mai mare acum”.

Dr. Karan consideră că măștile N95 ar putea fi un atu esențial în redeschiderea economiei, deoarece vaccinarea este deocamdată un proces lent și oamenii se satură de carantină.

„Dacă avem o protecție personală mai bună pentru oameni, aceștia se pot întoarce mai în siguranță la locul de muncă”, a spus Karan.

Unele țări europene fac deja acest pas pentru a preveni răspândirea coronavirusului în interiorul granițelor lor. La începutul acestei săptămâni, Germania și Franța au mandatat ca toți cetățenii să poarte măști cu filtrare ridicată precum N95 în toate locurile publice.

După luni întregi de tratare a pacienților cu coronavirus, Dr. Karan spune că este timpul să investim pentru a ne asigura că măștile pe care le poartă oamenii sunt și mai eficiente. „Concentrați-vă pe obținerea unor măști mai bune pentru cât mai mulți oameni posibil, concentrați-vă pe mesajele din jurul măștilor, fiți în concordanță cu mesajele, faceți măștile parte din cultura americană pentru a opri epidemia”, spune acesta.

Cheia pentru stoparea pandemiei este să porți întotdeauna o mască ori de câte ori ești în public. Un studiu realizat în Lancet Digital Health a constatat că o creștere de 10% a purtării măștii ar putea duce la o creștere de trei ori a șanselor de a menține controlul asupra transmiterii virusului într-o comunitate. Capacitatea de a controla răspândirea coronavirusului este în mâinile noastre. Dar și pe fețele noastre.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: