Ce e FFP3 sau FFP2: Arafat promite 300.000 de măști. Cine le primește?

Ce e FFP3 sau FFP2: Arafat promite 300.000 de măști. Cine le primește?

Raed Arafat a anunțat că un loc de aproape 300.000 de măști FFP2 și FFP3 vor fi distribuite în weekend. Ce sunt însă aceste măști și cum diferă de cele clasice pe care le știi?

Cel mai des, în comerț, găsești măști medicale. Au fost și pe eMAG, unde un vânzător din Marketplace a încercat să crească prețul peste limită. Acestea, în cele mai multe cazuri, protejează ceilalți oameni de tine, când ești răcit sau ai gripă. Cele recomandate sunt însă cunoscute drept FFP3 sau FFP2. E nevoie de-o clarificare. Ce face fiecare?

Ce are special o mască FFP2 sau FFP3?

Măștile de tip FFP (FFP – Filtering Face Piece) sunt cunoscute și sub numele „respirator”. În Europa sunt cunoscute după acest standard, în Statele Unite ale Americii le găsești ca N95 sau N99. Acestea sunt compuse din trei straturi (BFE1, BFE2, Type R) care să filtreze aerul pe care purtătorul îl inspiră.

FFP1 e masca de tip respirator care filtrează cel mai puțin. Pentru aerosoli eficiența e la 80% și scurgerile (adică ce scapă filtrării) la 22%. Sunt recomandate atunci când se lucrează în medii cu mult praf.

FFP2 are o eficiență de 94% și 8% scurgere. Sunt folosite în construcții, agricultură, dar și în mediul medical mai ales în sezoanele cu epidemii (de orice natură).

FFP3 are eficiență de 99% (de unde și numele N99 în SUA – n.r.) și scurgere de 2%. Protejează purtătorul față de unele dintre cele mai fine particule.

Cele din urmă – FFP2 și FFP3 – sunt și ele, în parte, de câte două tipuri. Sunt cu valve sau fără valve. Cele cu valve, cumva evident, au niște valve care permit o circulație mai eficientă a aerului. Pe scurt, e mai ușor să respiri cu cea cu valve decât cu cealaltă. Totodată, acestea reduc umezeala care se adună în interior, pe măsură ce purtătorul respiră. Cealaltă are integrate în ea filtrele care să purifice aerul inspirat. Totuși, cu sau fără, eficiența e aceeași. Confortul e diferit.

Raed Arafat a promis 300.000 de măști distribuite

Raed Arafat, secretar de stat în MAI, a anunțat că între 3 și 4 aprilie au fost distribuite 100.000 de măști FFP2 și FFP3. Pe 4 aprilie vor fi distribuite alte 200.000 de măşti către unităţile sanitare şi către sectorul medical de urgenţă. Acestea ultimele sunt de tip FFP2.

Din 6 aprilie e așteptat și un transport de 100.000 de combinezoane, conform Digi24.

„Noi avem contractate 200 de ventilatoare deja de către ONAC şi IGSU pentru spitalele din România, dar data de sosire a lor la acest moment nu este certă […]. Am luat unele măsuri pentru a creşte numărul ventilatoarelor imediat şi asta este prin identificarea a aproximativ 120-130 de ventilatoare în dotarea serviciilor de ambulanţă. Acestea pot fi de folos în unităţile de terapie intensivă, mai ales prin identificarea a aproximativ 190 de ventilatoare de terapie intensivă de către colegii noştri de la Grupul de Coordonare Zonală de Anestezie şi Terapie Intensivă şi pe care deja am început să le aducem la Bucureşti. […] Dacă reuşim, din cele 190, măcar 100 să le dăm [unităţilor de terapie intensivă], înseamnă că am crescut cu încă 100 numărul ventilatoarelor şi a paturilor de terapie intensivă, până reuşim să importăm ventilatoarele pe care le contractăm.”
Raed Arafat

Tot în ceea ce privește volumul de măști FFP2 și FFP3 disponibil, mai e o veste bună. Din 15 aprilie, firma Techtex din Oșorhei va produce zilnic 500.000 de măști FFP2 și 100.000 de măști FFP3. Virgil Popescu, ministrul Economiei, a anunțat la finalul lunii martie că producția va fi integral contractată pentru stat.


Corectare: o versiune inițială a acestui articol menționa măștile „FPP”. Este un acronim greșit. Acronimul corect este: FFP. Articolul a fost actualizat în concordanță cu această modificare.

Citește și: