Lansările de rachete fac mult rău mediului, dar miliardarilor pare să nu le pese: care e avertismentul cercetătorilor

Lansările de rachete fac mult rău mediului, dar miliardarilor pare să nu le pese: care e avertismentul cercetătorilor

Cursa spațială a miliardarilor este pe drumul său bun, pregătind scena pentru o înfloritoare industrie a turismului spațial cu rachete. Mai mulți turiști spațiali civili își fac drumul în spațiu mai mult decât oricând – o tendință care va crește substanțial, pe măsură ce sectorul avansează.

Chiar săptămâna asta, cel mai bogat om de pe planetă a zburat în spațiu. Mai multe despre asta, am scris aici.

În același timp, lansările de rachete la scară largă par să vină și cu un cost considerabil pentru mediu, relatează The Guardian. Rachetele ard cantități monstruoase de combustibil, pentru a pleca din gravitația Pământului, un preț greu de plătit pentru CEO-ul Virgin Galactic, Richard Branson, spre exemplu, pentru a experimenta patru minute în spațiu.

Mai mulți oameni ca oricând încep, de asemenea, să-i facă responsabili pe miliardari pentru excursiile de o zi în spațiu, în loc să-și folosească resursele considerabile pentru a combate numeroasele crize de mediu ale Pământului.

Emisiile eliberate de rachete sunt considerabile

„Pentru un zbor cu avionul pe distanțe lungi cantitatea de poluare este de una până la trei tone de dioxid de carbon pe pasager”, a declarant, pentru The Guardian, Eloise Marais, profesor de geografie fizică, la University College London.

O lansare de rachete, în schimb, produce aproximativ 200-300 de tone pentru un zbor cu aproximativ patru pasageri.

Gravitatea lucrurilor este faptul că emisiile ajung să fie “injectate” direct în atmosfera superioară, unde pot rămâne ani la rând. De asemenea, rachetele produc și alte gaze dăunătoare din arderea kerosenului și a metanului, care pot ajunge să dăuneze stratului de ozon.

Din fericire, nivelul de poluare din lansările de rachete este încă destul de scăzut, pe lista poluatorilor la scară globală. În timp ce 100.000 de avioane decolează într-o zi, în medie, doar 114 rachete au încercat să ajungă pe orbită anul trecut, potrivit NASA.

Dar, odată cu scăderea costurilor lansării în spațiu, de la an la an, este doar o chestiune de timp până când turismul spațial va ajunge ceva comun. Și acest lucru este deosebit de îngrijorător, având în vedere companiile de turism spațial de reglementare care operează la nivel mondial.

„În prezent nu avem reglementări privind emisiile produse de rachete”, a declarat Marais, pentru The Guardian. „Este timpul să acționăm acum – în timp ce miliardarii își cumpără încă biletele”.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: