Deși excepțional, „The Matrix Resurrections” nu e pentru toată lumea: ce părere au fanii

Deși excepțional, „The Matrix Resurrections” nu e pentru toată lumea: ce părere au fanii

Cu toate că s-a bucurat, încă de la început, de un succes fenomenal, franciza „Matrix” nu a fost niciodată pentru toată lumea, având un substrat psihologic destul de adânc implementat în subconștientul privitorului, uneori greu accesibil chiar și pentru acesta.

Tuturor ne plac efectele speciale sau o idee de scenariu inedită, bine pusă la punct. Însă putem spune că înțelegem, cu adevărat, „Matrix”? Conform părerilor de până acum, „The Matrix Resurrections” nu ar face excepție de la această regulă, ba chiar excelând la acest capitol.

În mod evident, efectele speciale din ultimul film al francizei sunt net superioare producțiilor anterioare, din motive lesne de înțeles. Însă aceasta nu este singura evoluție. Scenariul pare atât de bine construit încât reușește să rămână cu noi ore bune după ce am finalizat de urmărit „The Matrix Resurrections”.

„Nimic nu alină starea de anxietate mai bine ca nostalgia”, spune Morpheus în film. Iată doar unul dintre exemplele care ne confirmă că filosofia poate să se îmbine perfect cu un blockbuster. În mod evident, această replică va deveni una dintre acelea pe care le vom ține minte și peste ani, așa cum s-a întâmplat și în cazul altora.

Pentru cine este, de fapt, „The Matrix Resurrections”?

Așa cum spuneam anterior, nu pentru toată lumea. Fanii fideli ai francizei ar putea să empatizeze mult mai ușor cu noua poveste, având în vedere că toate personajele lor favorite sunt prezente – lucru care, potrivit afirmațiilor lui Morpheus (interpretat acum de actorul Yahya Abdul-Mateen), ar putea să ne aducă alinare. Revizitarea trecutului reușește mereu să ne aducă acel gram de nostalgie de care avem nevoie pentru a ne simți, în continuare, oameni.

Cât despre critici, părerile acestora au fost (evident) împărțite. Nici nu ne așteptam să fie altfel, de vreme ce conceptul Matrix a devenit, în ani, mai mult decât un film: pentru unii dintre noi, a devenit chiar o parte din trecutul nostru.

În concluzie, „The Matrix Resurrections” ar putea fi pentru tine (sau nu). Se pare că nu există cale de mijloc. Rămâne să te convingi, urmărindu-l.

Pelicula a fost lansată astăzi, pe marile ecrane. În paralel, aceata poate fi vizionată și pe HBO Max.

Citește și: