Descoperire arheologică foarte rară: ce s-a descoperit la Cluj

Descoperire arheologică foarte rară: ce s-a descoperit la Cluj

În cadrul lucrărilor de modernizare a unui bulevard din Cluj, s-a făcut o descoperire arheologică foarte rară. Iată ce s-a găsit cercetătorii.

Foarte puţine sarcofage romane au fost descoperite în Dacia, iar şi mai puţine dintre acestea au rămas nejefuite. Cercetătorii de la Muzeul de Istorie a Transilvaniei au deschis sarcofagul intact al unui adolescent roman dintr-o familie nobilă.

„În Dacia au existat destul de puţine sarcofage, de obicei oamenii erau înmormântaţi în gropi simple. Şi mai rare sunt sarcofagele nejefuit. Este, practic, unul dintre foarte puţinele cazuri de sarcofage nejefuite”, a susţinut Felix Marcu, directorul Muzeului de Istorie a Transilvaniei din Cluj, citat de Adevărul.

Această descoperire arheologică este extrem de rară

În data 18 mai, în timpul lucrărilor de modernizare de pe Bulevardul 21 Decembrie, mai exact, în timpul săpării unei gropi pentru montarea unui stâlp, la sud de Clinica Stanca, s-a descoperit un sarcofag roman intact, de copil, care aparţine necropolei de est a oraşului roman.

Descoperirea a fost făcută de cercetătorii de la Institutul de Arheologie şi Istoria Artei Cluj-Napoca, respectiv de cercetătorul Adrian Ursuţiu şi de Nica Ciubotaru, masterandă la Facultatea de Istorie din cadrul UBB. Aceştia au anunţat Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei, care a preluat sarcofagul.

Descoperirea senzațională, numită astfel de cercetători, este una rară din două motive principale. În primul rând, sarcofagele sunt piese rare oricum. Acest sarcofag este chiar din piatră locală. În sarcofage se înmormântau doar persoanele importante. În cazul de faţă, avem de-a face cu copilul unei persoane importante. Apoi, sarcofagele intacte sunt şi mai rare. În general, cele care se găsesc sunt deja jefuite încă din epoca romană.

Pe data de 7 iunie, o comisie de specialişti s-a întrunit pentru a desface sarcofagul. Înăuntru s-au descoperit osemintele unui adolescent, după cum s-a putut constata la o primă vedere. După deschiderea sarcofagului, materialul din interior a plecat spre cercetare. Singurul material arheologic descoperit, în afară de scheletul propriu-zis, a fost o monedă. Urmează să fie determinată cronologia şi alte detalii legate de mormânt cu ajutorul monedei, dar şi al altor analize.