03 sept. 2021 | 09:35

Comoara descoperită dezvăluie secretele unei civilizații demult apuse. Ce au găsit arheologii schimbă ce știm despre celți

ACTUALITATE
Comoara descoperită dezvăluie secretele unei civilizații demult apuse. Ce au găsit arheologii schimbă ce știm despre celți

Această descoperire scoate la iveală secretele unei civilizații străvechi. Arheologii au aflat ceva inedit despre celți.

Arheologii de la Universitatea Toulouse au realizat o descoperire istorică impresionantă: ”capitala antică pierdută” a civilizației celților, un grup european important, în Franța. Ei au găsit o comoară, care conține bijuterii, arme și alte artefacte din Epoca bronzului, din urmă cu aproape tre mii de ani.

Această comoară schimbă ce știam despre celți

În apropiere de Ganant, o localitate din centrul Franței, s-au descoperit sute de obiecte neprețuite. Se pare că artefactele au fost îngropate ca parte a unui ritual, au concluzionat cercetătorii.

Tezaurul găsit la situl arheologic de la Gannat este o descoperire importantă pentru istoria omenirii.

”Săpăturile nu sunt complete, dar avem deja aproximativ opt sute de obiecte, majoritatea intacte. Este pentru prima dată când descoperim patru tezaure intacte, pe care le putem recondiționa în laborator, în cele mai bune condiții”, a spus Pierre-Yves Milcent de la Universitatea Jean Jaurès din Toulouse, Franța, scrie Dailymail.

Arheologul a completat că decorațiunile și simbolurile obiectelor din bronz se referă la un cult al Soarelui, care era o zeitate importantă la acea vreme, ca în Egipt.

Printre obiectele descoperite se numără brățări, inele, pandantive, lame de topor, arme (cuțite, sulițe și săbii).  Artefactele îi vor ajuta pe arheologi să-și facă o imagine despre cum putea fi viața civilizației celților, din urmă cu aproximativ 2.800 de ani.

A fost explicată istoria veche de mii de ani și misterioasă a geților

Cea mai nouă carte a lui Radu Oltean speră să elucideze misterul care îi înconjoară pe geți.