De ce putem recunoaște oamenii cu măști pe față? Explicația științifică ce are la bază o abilitate evolutivă

De ce putem recunoaște oamenii cu măști pe față? Explicația științifică ce are la bază o abilitate evolutivă

O persoană obișnuită cunoaște aproximativ 5.000 de chipuri – de la familie și prieteni la casierița de la magazinul de la colț. Majoritatea oamenilor pot recunoaște cu ușurință chipurile familiare, chiar și din imagini de calitate scăzută sau din fotografii vechi de mulți ani. Recunoaștem adesea fețe familiare, chiar dacă nu ne amintim numele unei persoane sau modul în care am cunoscut-o. Dar ce se întâmplă când chipurile familiare au măști pe față?

Majoritatea dintre noi considerăm această abilitate de a recunoaște fețele familiare o chestiune normală. Dar atunci când o situație de sănătate publică impune prietenilor noștri să-și pună o mască, acoperindu-și bărbia, buzele, obrajii și nasul, abilitățile noastre de recunoaștere facială mai sunt la fel de ascuțite?

Cercetătorii au investigat această chestiune într-un studiu recent și au comparat impactul măștilor (care acoperă porțiunea inferioară a feței) cu cel al ochelarilor de soare (care acoperă regiunea superioară). În ciuda măștilor de față care acoperă o mare parte din fețele noastre, s-a ajuns la concluzia că oamenilor le este surprinzător de ușor să recunoască fețele familiare din spatele măștilor – vorbind despre versatilitatea remarcabilă a acestei abilități umane.

Identificarea fețelor cunoscute este o abilitate utilă de zi cu zi, dar identificarea fețelor necunoscute este importantă și în contextul investigațiilor criminalistice și al scenariilor de securitate. Studiul a măsurat recunoașterea atât a fețelor familiare cât și a celor necunoscute.

Astfel, le-au fost prezentate participanților la studiu perechi de imagini ale unei fețe și cercetătorii le-au cerut să decidă dacă fețele aparțin aceleiași persoane sau unor persoane diferite. O imagine a perechii a fost întotdeauna prezentată fără să fie acoperită de nimic, iar cealaltă imagine era cu ochelari de soare sau o mască pe față. Participanții au finalizat sarcina pentru fețe familiare (imagini ale vedetelor) și pentru fețe necunoscute.

Dacă oamenii poartă măști pe față sunt mai greu de recunoscut, dar nu imposibil

Chiar dacă măștile de față acoperă o parte semnificativă a feței, s-a constatat că participanții au identificat fețe familiare cu măști cu o precizie de aproximativ 90%.

Aceste rezultate demonstrează cât de robustă poate fi recunoașterea feței familiare. Iar sarcina a implicat doar comparații de imagini statice ale fețelor. Este posibil ca în lumea reală, informațiile din corp sau din mers sau din îmbrăcăminte să completeze informațiile reduse de pe fața mascată, sporind în continuare precizia.

Pentru fețele necunoscute, atât măștile, cât și ochelarii de soare au redus în continuare precizia recunoașterii. Măștile faciale au redus cel mai mult performanța. Dar cu sau fără măști și ochelari de soare, recunoașterea fețelor necunoscute tinde, în general, să fie dificilă și predispusă la erori.

Cu toate acestea, unii oameni sunt foarte pricepuți la această sarcină. Oamenii care excelează în recunoașterea fețelor au fost, de asemenea, recrutați pentru a finaliza sarcinile de către profesorul Josh Davis de la Universitatea din Greenwich, baza de date Face and Voice Recognition Lab. Aceștia au avut o performanță mult mai bună decât toți ceilalți participanți.

Având în vedere că abilitatea de identificare a feței familiare a fost afectată atunci când fețele au fost mascate, de ce oamenii recunosc atât de bine fețele familiare? Oamenii se pot naște cu aceste abilități. Suntem atât de obișnuiți să căutăm fețe în mediul nostru, încât deseori alegem modele asemănătoare feței în obiecte sau nori.

De ce unii recunosc un chip mai bine decât alții

S-a sugerat că prelucrarea feței este adaptativă – că strămoșii noștri aveau un avantaj evolutiv dacă ar putea face diferența dintre un prieten și un dușman, ceea ce i-ar fi putut ajuta să decidă pe cine să abordeze și pe cine să evite.

Abilitatea de a recunoaște fețele familiare este atribuită învățării diferitelor moduri în care aceeași față poate fi diferită de alte fețe cunoscute. Acest lucru face identificarea feței necunoscute mult mai dificilă, deoarece acești factori sunt necunoscuți pentru o față cu care avem puțină experiență. Pentru fețele necunoscute, nu știm cum variază o față în funcție de schimbările de poziție, expresie, lumină sau vârstă – sau cum diferă fața de alte fețe necunoscute.

Cum poate explica acest lucru performanța noastră surprinzător de pricepută pentru identificarea fețelor acoperite de măști? Pentru fețele familiare, probabil că avem suficientă experiență cu fața respective, încât să putem face o identificare pe baza informațiilor disponibile limitate. Este posibil să fi văzut fața ascunsă anterior sau reprezentarea noastră a feței complete este atât de puternică încât putem face față reducerii caracteristicilor vizibile.

În schimb, pentru fețele necunoscute, nu ne putem baza pe experiența cu fața. Cei care le recunosc rapid sunt anomaliile aici și, deși nu este clar de ce sunt atât de buni în identificarea fețelor, există dovezi că abilitățile de recunoaștere a feței pot fi genetice.

În prezent, există 7,4 miliarde de fețe pe planetă. Deși vom întâlni doar o mică parte din ele, abilitatea noastră de a ne aminti și de a recunoaște fețele familiare este o abilitate evolutivă de sute de mii de ani în devenire. Cercetările arată că este o abilitate afectată abia atunci când fețele în cauză sunt ascunse de o mască.

Citește și: