15 iun. 2021 | 14:35

Cum ajută roboții canini la depistarea focarelor de Covid

ACTUALITATE
Cum ajută roboții canini la depistarea focarelor de Covid

Departamentul de Poliție din Honolulu investește în roboții care ar putea ajuta în pandemie, prin Legea CARES. Totuși, pare puțin probabil că susținătorii proiectului de lege federal de urgență pentru pandemie au avut în vedere noul câine robot „Dynamics” de 150.000 de dolari al departamentului, atunci când au scris și semnat legea.

Membrii comunității au criticat achiziția, mai ales că robotul a fost folosit în principal ca “termometru ambulant” pentru a monitoriza persoanele fără adăpost dacă au simptome ale coronavirusului.

Roboții canini au ajutat în pandemie

„M-aș putea gândi la o mulțime de lucruri mai bune de făcut cu acești bani”, spune o rezidentă din Haleiwa, Hawaii.

Poliția a respins ideea conform căreia a risipit bani pe un robot doar pentru a lua temperatura oamenilor, susținând că robotul poate oferi și servicii de telesănătate și poate interacționa cu oamenii, fără a expune polițiștii la eventuale focare de coronavirus.

Dar Spot nu este singura cheltuială îndoielnică pe care a făcut-o Departamentul de Poliție din Honolulu, potrivit Civil Beat. Departamentul a cheltuit, de asemenea, milioane din fondurile destinate pandemiei de Covid-19 pe vehicule noi și drone și chiar a obținut o reproiectare a site-ului web de 29.000 de dolari.

„Cea mai mare parte a banilor ar fi trebuit să se îndrepte către oameni și familii care sufereau din cauza pandemiei”, a declarat consilierul Heidi Tsuneyoshi pentru Civil Beat.

Robotul devenit medic: cum își verifică doctorii pacienții printr-un iPad

Producătorul de roboți Boston Dynamics a găsit un nou job pentru Spot Mini. Câinele robot a fost echipat cu iPad și a devenit ajutor pentru medici. Astfel, aceștia pot ajunge aproape de pacienți fără să-și riște sănătatea.

„Pe baza acestor conversații, precum și a deficitului global de echipamente critice de protecție personală (EPP), am petrecut ultimele câteva săptămâni încercând să înțelegem mai bine cerințele spitalului pentru a dezvolta o soluție de robotică mobilă cu robotul nostru, Spot”, a transmis compania. „Rezultatul este o aplicație care ghidează un robot, care poate fi implementată pentru a sprijini personalul din prima linie care răspunde la pandemie în medii ad-hoc, cum ar fi corturi de triaj și parcări”.

Scopul este de a limita numărul personalului medical care este pus în pericol de a contracta virusul. „Cu ajutorul unui robot mobil, spitalele sunt capabile să reducă numărul de personal medical necesar la fața locului”, a mai spus compania.