Câinele robot care e trimis la Cernobîl să măsoare nivelul de radiații

Câinele robot care e trimis la Cernobîl să măsoare nivelul de radiații

O echipă de ingineri de la Universitatea din Bristol a vizitat săptămâna trecută uzina nucleară de la Cernobîl pentru a testa Spot, un robodog cu patru picioare fabricat de compania americană de robotică Boston Dynamics.

Spot este capabil să facă runde de inspecție singur și poate naviga în medii ostile, cum ar fi locul extrem de radioactiv al fostei centrale nucleare. Spot este un robot mobil agil care navighează pe teren cu o mobilitate fără precedent, permițându-le cercetătorilor să automatizeze sarcinile de inspecție de rutină și captarea datelor în siguranță, cu precizie și frecvență.

Spot a mers la o plimbare în jurul zonelor înconjurătoare și a intrat în noua structură Safe Confinement, o cupolă mobilă masivă de oțel menită să păstreze radiații periculoase din unitatea de reactor numărul 4 a centralei, care a fost distrusă în timpul dezastrului din 1986.

Sarcina principală a robotului a fost de a supraveghea nivelurile de radiații din zonă, creând o hartă tridimensională a distribuției. În timpul aceluiași exercițiu, echipa de la Universitatea Bristol a testat, de asemenea, drone și senzori și scanere acționate de la distanță, potrivit Ukrinform.

Anul trecut, cercetătorii de la Universitatea din Bristol au vizitat zona, pentru a efectua primul sondaj cartografic realizat vreodată despre „Pădurea Roșie”, o zonă împădurită de patru mile pătrate care înconjoară centrala electrică de la Cernobîl.

Armata americană a creat câini robot pentru a păzi baza Forțelor Aeriene

Air Force a creat „câini robot” cu patru picioare, pentru a-și apăra perimetrele, în timpul unui recent test pe teren, relatează The Drive.

„Câinii robot” testați de Forțele Aeriene se numesc Vision 60 și au fost construiți de Ghost Robotics. Dacă ai văzut serialul SF, seamănă un pic cu personajele din episodul „Metalhead” din „Black Mirror”. Aceștia sunt concepuți pentru a efectua misiuni de inspecție, supraveghere sau cartografiere la distanță, după cum raportează The Drive, și ar putea fi folosiți și pentru a patrula perimetrul la bazele aeriene.