14 dec. 2021 | 08:48

Coca Cola ilustrează tot ce este greșit cu finanțele din România: așa îți dai seama că ne pleacă banii din țară

ACTUALITATE
Coca Cola ilustrează tot ce este greșit cu finanțele din România: așa îți dai seama că ne pleacă banii din țară

La nivel global, marii giganți dintr-o varietate semnificativă de industrii își mută încasările dintr-o țară în alta pentru ca, în final, să ajungă să plătească impozitul pe profit într-un teritoriu cu o legislație favorabilă. România nu este un astfel de teritoriu și, în consecință, ne pleacă banii din țară.

Pe teritoriul României, Coca Cola are centre de producție masive, lanțuri de distribuție elaborate și un mecanism incredibil de bine pus la punct pentru a scoate încasările din țară. Asupra situației incredibil de triste pentru finanțele țării a atras atenția Kelemen Hunor, președintele UDMR. Gigantul din domeniul răcoritoarelor a fost folosit ca exemplu pentru a justifica introducerea taxei de solidaritate de 1% din cifra de afaceri.

Încasările Coca Cola la noi, profitul ”la ei”

”Coca Cola are un profit foarte mic, la o cifră de afaceri mare. În altă țară similară, Coca Cola are un profit mult mai mare, la o cifră de afaceri similară. În România, anumite companii merg pe optimizarea financiară, e un nume foarte frumos, dar se poate spune altfel – se scot banii din țară se facturează alte servicii și se înregistrează profitul în altă parte”, a spus liderul UDMR la Digi 24.

Ca referință, Coca Cola s-a bucurat de nu mai puțin de 2,4 miliarde de lei în încasări pe anul trecut, cu un profit net de 335,7 milioane de lei, în contextul în care achită pe meleaguri mioritice salariile a 1.470 de angajați.

În mod previzibil, firme precum Coca Cola se dau peste cap pentru a obține un profit cât mai mare și pentru a rămâne cu el. Problema este că ANAF nu ia în vizor astfel de practici ce rămân la limita legalității, după cum a explicat Hunor. ”Cei de la ANAF merg după companii mici și lasă în pace firmele cu cifră de afaceri mare și profit mic sau deloc. La aceste companii nu se uită. Eu o să spun lucrurilor pe nume. Dacă statul nu e în stare să adune TVA și alte taxe, înseamnă că nu e un stat puternic. Un stat puternic are reguli respectate de toți. Noi suntem interesați să avem un stat puternic”, conform g4media.ro.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele