Creșterea vârstei de pensionare, explicată de Kelemen Hunor: ce se întâmplă cu legea pensiilor, de fapt

Creșterea vârstei de pensionare, explicată de Kelemen Hunor: ce se întâmplă cu legea pensiilor, de fapt

După o săptămâna în care am auzit numeroase scenarii legate de majorarea vârstei de pensionare din România și de eliminarea pensionării anticipate, vicepremierul Kelemen Hunor a oferit propriile explicații pe marginea subiectului.

Există multe probleme cu pensiile în România, de la sumele absolut incredibile pe care le primesc unii oameni și până la faptul că unii ies la pensie la doar 45 de ani. În opinia vicepremierului, toate acestea se vor rezolva în aproximativ doi ani. Oficialul a spus că, până în 2023, va fi introdusă o lege de pensionare pentru a face sistemul mai ”sustenabil și echilibrat”.

În ceea ce privește creșterea vârstei de pensionare, este improbabil să se întâmple curând. „În acest moment nu discutăm de creşterea vârstei de pensionare, în acest moment discutăm despre o nouă lege pentru a face sistemul sustenabil şi echilibrat. Deci, ceea ce va conţine acest lucru, în anul 2023, probabil, că nu se va întâmpla azi, nu se va întâmpla nici în 2022, dar aici discuţiile abia sunt la început, dar vom vedea exact ce înseamnă pensii, sistemul de pensii, din acest punct de vedere, sustenabil.

Acum avem legea în vigoare, plus ordonanţa de urgenţă prin care s-au modificat nişte articole şi în acest moment a început un proces de recalculare a pensiilor, fiindcă şi aici sunt nişte inechităţi mari”, a declarat Kelemen Hunor, marţi, la TVR 1, întrebat despre reforma sistemului de pensii, respectiv dacă se are în vedere creşterea vârstei de pensionare.

Printre problemele pe care guvernul vrea să le rezolve cu noua lege se numără discrepanța dintre sumele pe care le primesc doi muncitori cu aceeași funcție și experiență, unul care a ieșit la pensie în 2015, iar unul care s-a pensionat în 2020. „Deci, nu e acceptabil să fie o diferenţă foarte mare; sau un inginer care a avut o cotizaţie de nu ştiu cât, în condiţii similare cu un alt inginer care a ieşit cu cinci ani mai târziu, e o diferenţă mare. Recalcularea înseamnă să existe o echitate mult mai mare, este în procedură la Ministerul Muncii şi trebuie să aşteptăm să se termine această procedură”, a precizat Kelemen Hunor.

Hunor a insistat și pe un subiect care supără foarte mulți români, pensionare la 45 de ani a angajaților din MAI, polițiști, dar nu numai. „Se poate face, se poate discuta, dar, din punctul meu de vedere, nu este corect să iasă cineva la pensie la 45 de ani. Dacă cineva îmi spune în ţara asta că este corect să fii pensionar la 45 de ani, doar că ai fost poliţist, atunci eu spun că nu există dreptate în această …, nici în cazul magistraţilor. (…)

Eu nu spun că trebuie să stea până la 65 de ani sau până la 70 de ani poliţistul în intersecţie, nu despre acest lucru vorbim, dar nici nu se poate accepta că unii la 45 de ani sunt pensionari, după care se reangajează, de obicei la stat, iau şi pensia, iau şi un salariu bun.

Deci, acest lucru trebuie discutat şi nu se îndreaptă împotriva nimănui. Nu e corect. Profesorul sau medicul sau învăţătorul nu e stresat? Şi lucrează până la 65 de ani. Deci, din acest punct de vedere este o discuţie în acest moment cum se poate găsi un echilibru în societate şi, sigur, suntem departe să luăm o decizie în acest sens. Dar, trebuie să recunoaştem că, da, e vorba despre o nouă lege, mai echilibrată şi mai echitabilă”, a susţinut Kelemen Hunor.

Citește și: